Kris Peeters wil controles op populaire fidget spinners

Kris Peeters wil controles op populaire fidget spinners

Foto: Belga

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters wil controles laten uitvoeren op de populaire fidget spinners. Die zouden vaak niet voldoen aan de speelgoedreglementering en kunnen daarom mogelijk gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, dat bevestigde hij aan onze redactie.

“We hebben vastgesteld dat de spinners op administratief vlak meestal niet voldoen aan de speelgoedreglementering”, klinkt het op het kabinet van de minister. “Ze hebben geen CE-markering, geen naam en adres van de fabrikant of importeur, geen referentie van het product, geen waarschuwingen,...”

Voorlopig zijn in België geen gevallen bekend van kinderen die gewond raakten door fidget spinners, maar in het buitenland zijn die er al wel. “De spinners zijn in België nog niet getest op technische veiligheid. Ze zijn niet bestemd voor kinderen jonger dan drie jaar en moeten een waarschuwing dragen omdat ze losse onderdelen bevatten”, klinkt het.

Kris Peeters wil controles op populaire fidget spinners
Foto: REUTERS

Vandaag werd in Bierset voor bijna 50 ton aan foute spinners in beslag genomen door de douane. Het ging in dit geval om spinners die niet aan de administratieve controle voldoen. Dat betekent niet zozeer dat ze onveilig zijn, maar wel dat ze niet over een CE-markering beschikken of dat de technische fiche van het speeltje niet aanwezig was. Beide zijn wel een indicatie van de veiligheid.

Anderzijds is het ook niet zo dat een spinner die wel door de administratieve controle raakte, ook meteen veilig is voor kinderen. Daarom wil minister Peeters nu steekproefsgewijs laten nagaan of de spinners die in de rekken liggen, wel veilig zijn voor gebruik.

Kris Peeters wil controles op populaire fidget spinners
Als het speeltje dit teken bevat, kan je op beide oren slapen Foto: rr

Je let als ouder best wel op dat een spinner de CE-markering draagt en dat de handleiding waarschuwingen in onze taal bevat. Als aan die twee voorwaarden voldaan is, moet je als ouder niet ongerust zijn over de veiligheid van je kind.

LEES OOK: Meisje bijna gestikt in fidget spinner

Corrigeer