Natuurvereniging verkoopt beschermd stuk natuur voor 350.000 euro aan ondernemer

In Bilzen is er veel ophef over de verkoop van het natuurgebied De Kiep. De natuurvereniging Limburgs Landschap verkoopt het 3 hectare grote gebied voor 350.000 euro aan een ondernemer die er een manege wil van maken.

tg

Terwijl natuurverenigingen in Limburg bijna hemel en aarde hebben verzet om de uitbreidingsvergunning van transportbedrijf Essers in Genk tegen te houden, verkoopt een andere milieu-organisatie nu zelf een stuk natuurgebied van 3 hectare groot.

Natuurpunt, Orchis en de Limburgse Milieukoepel hebben zich intussen verenigd en bij het stadsbestuur van Bilzen bezwaar aangetekend tegen de plannen van Limburgs Landschap om natuurgebied De Kiep voor 350.000 euro te verkopen aan een ondernemersfamilie uit Bilzen, die er een manege wil bouwen.

“Uiteraard kunnen we daar niet mee akkoord gaan. Op die manier wordt er een soort enclave gebouwd midden in een natuurgebied. We zullen er ons dan ook blijven tegen verzetten”, zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel, die ook hevig strijd leverde tegen de vergunning voor Essers.

Waardevol of niet?

Intussen is er ook een buurtcomité opgericht dat actie voert tegen de plannen en borden aan de bosrand heeft geplaatst met slogans als ‘Euro vs Natuur’, waarmee ze duidelijk willen maken dat ze niet begrijpen dat een natuurorganisatie een stuk natuur verkoopt voor commerciële doeleinden. Maar volgens Frans Verstraelen van Limburgs Landschap wil men zeker geen geld verdienen aan de verkoop. Met de opbrengst wil men elders in Limburg natuurgebied kopen.

Groot punt van discussie tussen de verschillende milieuverenigingen is of De Kiep nu wel of niet waardevol natuurgebied is. Volgens Limburgs Landschap niet, omdat het deel dat nu wordt verkocht in een recreatiezone in het park ligt en dat de vegetatie die er groeit overal kan groeien. Maar daar zijn de andere milieubeschermers het duidelijk niet mee eens. Voor hen is de voormalige zandgroeve die later weer werd dichtgegooid wel degelijk waardevol, zeker omdat de ondergrond uit heide bestaat.

Protestborden afgebroken

De milieu-organisaties en het buurtcomité, die de handen in elkaar hebben geslagen, zeggen dat ze zullen blijven vechten tegen de vergunningen voor een manege. Omdat dit stuk groen moet behouden blijven, maar ook omdat omwonenden onder andere water- , verkeers- en geluidsoverlast vrezen.

Intussen verloopt de strijd hard tegen hard. Zo werden twee weken geleden nog de protestborden die aan de rand van het bos werden geplaatst door onbekenden vernield. Het stadsbestuur kreeg al verschillende bezwaarschriften. Wanneer er beslist wordt over het toekennen van de nodige vergunningen, is nog niet helemaal duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie