Succesvolle pop-up onder stadhuis krijgt vervolg

Gezocht: creatieve uitbater voor De Raadskelder

Gezocht: creatieve uitbater voor De Raadskelder

De Raadskelder onder het Kortrijkse stadhuis na de heropening anno 2003. Foto: HOL

Kortrijk -

De Raadskelder onder het Kortrijkse stadhuis wacht op een uitbater. De stad wenst een creatieve invulling voor een periode van een jaar. Tijdens de jaarwisseling vond er al een succesvolle pop-up met antiek plaats.

De Raadskelder was tot 2007 een horecazaak op basis van een handelshuur, een contract dat werd afgesloten met drankencentrale Degryse. Een verlenging van dat contract werd in 2008 door het Kortrijkse stadsbestuur geweigerd. De stad kreeg toen de kans om de ruimte voor een periode van negen jaar in te palmen voor eigen gebruik. Een nieuwe privézaak was niet toegestaan. Nu die negen jaar voorbij zijn, kan dat wel. “Toen ik schepen werd, was dit het eerste dat ik aanhaalde”, zegt schepen Arne Vandendriessche (Open VLD). “Ik kreeg het fiat om te zoeken naar een goede invulling.”

In de voorbije jaren stond de Raadskelder, op een aantal evenementen na, leeg. Een plan met het nodige budget om de kelder in te richten, is er niet. Maar dat ontmoedigde een antiekcollectief uit Kortrijk niet om er begin dit jaar een pop-up in te richten. De antiquairs zagen er veel mogelijkheden. “Tot onze vreugde kwam er ook veel respons op ons initiatief”, zegt medeorganisator en antiquair Ignace Van Canneyt.

Expertise en advies

De ambitie van de stad is om deze plek weer aantrekkelijk te maken. Ze start daarom een procedure op zoals die van de villa op Overleie, het voormalige politiecommissariaat. De beoordeling zal dus niet enkel gebeuren op basis van het financieel voorstel, maar ook op basis van de inhoud. Een visie op de uitbating, zicht op een businessplan en de ambities zijn minstens zo belangrijk. De stad stelt ook een tijdelijke invulling voor van een klein jaar, in afwachting van een definitieve invulling.

“Door de ruimte nu al in de kijker te zetten, wordt de interesse gewekt en krijgt de definitieve oproep de nodige aandacht”, zegt Vandendriesche. “We zullen met plezier onze expertise delen, advies geven en op de nieuwe uitbaters weg helpen. Investeringen doen we niet.”

Tijdelijke invullingen zitten in de lift. Straks heropent de villa op Overleie en K in Kortrijk wil tijdens de zomermaanden een pop-up installeren in een pand op de Veemarkt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio