Deel gereserveerd voor heraanleg R8

Uitbreiding Evolis komt er sowieso

Uitbreiding Evolis komt er sowieso

Het bedrijvenpark Evolis zal uitbreiden aan de kant van de Luipaardstraat. Er worden geen woningen onteigend. Foto: loh

Harelbeke / Zwevegem / Kortrijk -

De tweede fase van de ontwikkeling van bedrijventerrein Evolis is gestart. Binnen tien jaar moet nog eens twintig hectare grond rond de windmolens omgebouwd worden tot een bedrijventerrein. Daardoor verdwijnt een deel landbouwgrond.

‘Evolis deel 2' wordt sowieso verwezenlijkt. De voorbije jaren leek het erop dat, door de trage invulling van het bedrijventerrein, de tweede fase nog heel lang op zich zou laten wachten. Maar het gaat goed met Evolis, dus besloten intercommunale Leiedal en stad Harelbeke onlangs om de ontwikkeling van het tweede deel te lanceren.

De stad en Leiedal zijn gestart met de eerste onderzoeken. “Het gaat om twintig hectare grond”, zegt Steven Vanassche van intercommunale Leiedal. “Een deel daarvan hebben we al, een ander deel moeten we nog kopen.”

De stad bekijkt wie de eigenaars zijn van die gronden. “Het gaat om de gronden in de omgeving van de Luipaardstraat. We willen vooral landbouwgronden kopen, zware onteigeningen van woningen zijn er dus niet”, zegt bevoegd Harelbeeks schepen Inge Bossuyt (SP.A/Groen). “Met de start van de ontwikkeling van deel 2 willen we goed voorbereid zijn”, zegt Vanassche. “We willen niet wachten tot alles op deel 1 vol zit om dan snel-snel deel 2 te moeten ontwikkelen.”

Dat de tweede fase van Evolis wordt opgestart, betekent dat het goed gaat met het bedrijventerrein. In 2014 uitte oppositiepartij CD&V in Harelbeke nog kritiek op de trage invulling. Van de dertig hectare bedrijfsgrond was toen, vijf jaar na de opening, nog 26,5 hectare beschikbaar. Die trage invulling was onder meer het gevolg van de selectiecriteria voor bedrijven die zich er willen vestigen. Enkel (inter)nationale bedrijven met een innovatief karakter, die een hoge toegevoegde waarde creëren, zich sterk internationaal oriënteren en een hoge en hoogwaardige tewerkstelling vertegenwoordigen mogen er hun intrek nemen. Dat er voldoende van dat type bedrijven bestaan, blijkt uit de recente toename aan goedgekeurde ondernemingen. Zowel Jardinico, Osta Carpets, Kordecor als Prostor maakten de voorbije maanden bekend zich er te zullen vestigen.

Deel gereserveerd voor R8

Van de dertig hectare op Evolis is daardoor is ondertussen al 16,2 hectare verkocht. Dat blijkt uit een vraag die raadslid Kathleen Duchi (CD&V) in de Harelbeekse gemeenteraad stelde. Op nog eens 1,8 hectare hebben bedrijven een optie. Maar van de overige twaalf hectare mag slechts 8,5 hectare worden ingenomen. “3,5 hectare van Evolis wordt namelijk vrijgehouden voor de eventuele verlegging van de R8”, zegt schepen Bossuyt. “In de onderzoeken voor die heraanleg wordt de optie bekeken om een extra aftakking van de E17 richting de ‘kop van Evolis’ te maken. Besluiten zijn daarover nog niet genomen, maar de optie leidt er wel toe dat we die gronden moeten vrijhouden.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio