“Ik sta mijn lichaam niet af om door Fabre te laten vermalen”

Woede om Jan Fabres kunstwerk met vermalen menselijke beenderen

Woede om Jan Fabres kunstwerk met vermalen menselijke beenderen

Jan Fabre doet het weer. De controversiële kunstenaar heeft zich woedende reacties op de hals gehaald nu blijkt dat hij voor zijn kunstwerken menselijke beenderen heeft vermalen. “Van mensen die hun lichaam aan de wetenschap gegeven hebben”, zegt hij. “Dit kan niet”, klinkt het bij de Vlaamse centra die instaan voor lichaamsdonatie. “Geen enkele Vlaamse universiteit geeft zijn toestemming voor zoiets.”

Ja, er zitten écht menselijke botten in de kunstwerken die Jan Fabre tentoonstelt op de Biënnale in Venetië. “Van mensen die hun lichaam na hun dood schenken aan de wetenschap en de kunst”, zegt Fabre daar zelf over op VTM. “Ik snij die beenderen in plakjes en daar maak ik een mozaïek van.” Hij gebruikte er al om er een penis van te maken, een vagina en een grote boot.

De werken zijn minstens een paar jaar oud, maar toch zijn de vijf universitaire centra in Vlaanderen die instaan voor lichaamsdonatie verontwaardigd. Ze hebben al samengezeten over de kwestie. “Dit is totaal ongepast. Wij krijgen talloze ­telefoontjes van mensen die ongerust zijn”, zegt professor Katharina D’Herde van de Afdeling Anatonomie van de UGent. “Ze hebben in hun testament laten opnemen dat ze hun lichaam schenken aan de wetenschap, niet om tot kunstwerk vermalen te worden.”

Woede om Jan Fabres kunstwerk met vermalen menselijke beenderen

Zo ook Magda Boeykens. “Ik schenk mijn lichaam niet om in plakjes gesneden te worden door een kunstenaar”, zegt ze. “Fabre hoeft geen menselijke botten te gebruiken om een vagina of penis te maken als kunstig statement.”

Niets louche

Volgens professor Paul Herijgers van het Vesalius Instituut van de KU Leuven is de kans nihil dat uw lichaam verwerkt wordt in kunst. “Wij willen alle mensen geruststellen. Je lichaam afstaan kan in Vlaanderen alléén voor de wetenschap, en voor niets anders. We gebruiken het dan in de artsenopleidingen of om er onderzoek op te voeren. Dat is van onschatbaar belang. Elk jaar zijn er ook kunstenaars die ons vragen of ze lichamelijke resten mogen gebruiken, maar dat weigeren we consistent.” Dat deed ook de Universiteit Antwerpen toen Jan Fabre hen vroeg of hij menselijke beenderen mocht gebruiken voor zijn project.

Waar Fabre dan wel zijn materiaal haalde? Zelf wou hij niet ­reageren. “We vragen die menselijke en dierlijke botten op bij universiteiten uit de hele wereld”, zegt een medewerkster. “Er is niets louche aan. We verzagen dat materiaal dan in de studio.”

Elk jaar staan zo’n 300 Vlamingen hun lichaam af aan de wetenschap. “Je moet dat in je testament laten zetten”, zegt D’Herde. “Het ­lichaam wordt dan ­gebalsemd en enkele weken tot twee jaar ­gebruikt voor onderwijs en onderzoek. Daarna wordt het alsnog ­begraven of ­gecremeerd.”

Van controverse naar controverse

Corrigeer

NIEUWS