Huis huren in Gent? Het wordt stilaan onbetaalbaar

Huis huren in Gent? Het wordt stilaan onbetaalbaar

Voor huurappartementen stagneren de prijzen stilaan, maar die voor huurhuizen swingen de pan uit. Foto: Brecht Van Maele

Gent -

Een eengezinswoning huren voor minder dan 700 euro? Het is een bijna onmogelijke opdracht. In de hele stad stonden er begin deze maand zo maar vier te huur. Goedkope rijhuizen verdwijnen stilaan uit de stad. “Gent is gegeerd en dat vertaalt zich in de prijzen.”

Je besteedt het best maar 30 procent van je loon aan huishuur, luidt de vuistregel. Welnu, in Gent betaalt de helft van de huurders een pak meer dan dat. Vooral eengezinswoningen worden stilaan onbetaalbaar. Uit een bevraging van de Gentse vastgoedsector, vorige zomer, bleek dat voor een eenvoudige rijwoning gemiddeld 650 euro à 800 euro werd gevraagd. Ter vergelijking: negen jaar eerder schommelde dat nog rond de 500 euro.

En de prijzen stijgen nóg. Begin mei waren op vastgoedsites maar vier goedkope rijhuizen met twee slaapkamers te vinden voor 700 euro. Dat blijkt uit een steekproef van de stedelijke woonwinkels, die huurders advies geven.

“Gent is gegeerd en dat vertaalt zich in de prijzen”, zegt schepen van Wonen Sven Taeldeman (SP.A). “We beseffen dat er een toenemende krapte is. In voldoende huurwoningen voorzien wordt een grote uitdaging.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio