“Antwerpen stevent af op een verkeersinfarct”

“Antwerpen stevent af op een verkeersinfarct”

Foto: Victoriano Moreno

Antwerpen -

De Lijn Antwerpen heeft beslist om de zomerregeling vervroegd in te voeren, waardoor er vanaf juni tijdens de spitsuren minder trams rijden. Die beslissing botst op hevige kritiek van zowat iedereen. “Antwerpen stevent af op een verkeersinfarct”, klinkt het bij TreinTramBus.

Precies een dag nadat de Antwerpse Leien doormidden worden geknipt, daalt de capaciteit op het lokale tramnetwerk met zowat twintig procent. Zodra de zomerregeling van kracht wordt, rijdt tijdens de spitsuren om de tien minuten een tram in plaats van om de acht minuten. Met die ingreep wil De Lijn meer chauffeurs inzetten op de verlengde tramlijnen in en rond Antwerpen.

De Lijn is ervan overtuigd dat de reizigers weinig gaan merken van deze afbouw van frequentie. “In de premetro is er tijdens de spits elke twee minuten een tram”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. “Aan de 84 haltes waar twee tramlijnen passeren, heb je om de vijf minuten een tram. Dat zijn twaalf trams per uur. Aan de 82 haltes waar één tramlijn passeert, moeten reizigers maximaal tien minuten wachten.”

“Waanzin”

Zowel Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws als de belangen­organisatie TreinTramBus is niet te spreken over deze maatregel. Zij verwachten nog vollere trams en minder comfort. Meeuws, die ooit nog directeur van De Lijn Antwerpen is geweest, spreekt zelfs van “waanzin”.

“Deze ingreep is onmogelijk te verdedigen”, zegt Dirk Wiesé, die voor Treintrambus het Antwerpse openbaar vervoer op de voet volgt. “Hoe kan je van mensen verlangen dat ze hun auto thuis laten en tegelijkertijd de wachttijden op de perrons verlengen? Het stadsbestuur is compleet onvoorbereid op wat de stad te wachten staat. Antwerpen stevent af op een verkeersinfarct, daar bestaat geen twijfel over.”

Ook mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) vindt het onbegrijpelijk dat de openbaarvervoermaatschappij de beslissing neemt net op het moment dat Antwerpen voor de start van een zware werf staat. Hij hoopt dat De Lijn nationaal de maatregel nog terugdraait. “Ik ben hier niet gelukkig mee”, zegt Kennis. “Als we straks de Leien onderbreken voor de knip, moet iedereen inspanningen leveren om Antwerpen bereikbaar te houden. Het afbouwen van de dienstverlening is geen goed idee.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees