Zweedse parket laat klacht tegen stichter van Wikileaks vallen

Zweedse parket laat klacht tegen stichter van Wikileaks vallen

Julian Assange Foto: EPA

Zweden laat de klacht tegen Wikileaks-stichter Julian Assange vallen, zo heeft het parket in Stockholm vrijdag meegedeeld. Het onderzoek tegen klokkenluider Assange heeft steeds een politieke bijklank gehad.

Sinds 2010 wordt de Australiër, die al jaren noodgedwongen in de ambassade van Ecuador in Londen resideert, vervolgd wegens veronderstelde verkrachting. Al die jaren had de Zweedse procureur Marianne Ny zich halsstarrig in de zaak vastgebeten.

Het Zweedse parket geeft de strijd tegen Assange nog niet volledig op. “Als Assange voor augustus 2020, wanneer de zaak verjaart, Zweeds grondgebied betreedt, wordt het heropstarten van de verkrachtingszaak niet uitgesloten”, aldus procureur Marianne Ny op een persconferentie.

Of de weg nu vrij is voor Assange om weer van de volle bewegingsvrijheid te kunnen proeven, is verre van zeker. Scotland Yard liet prompt weten dat het Assange meteen zal arresteren in het geval hij de ambassade verlaat. De Britse politie zwaait met een “klein vergrijp” van Assange in 2012.

VS klaagt aan

Vorige maand maakte de regering-Trump duidelijk dat Justitie in de VS Assange wil aanklagen wegens het lekken van “vertrouwelijke documenten”. Wikileaks speelt immers een belangrijke rol in Russiagate: volgens degenen die stellen dat Trump een soort marionet van Moskou is, staat, hoewel onbewezen, vast dat Wikileaks de documenten en e-mails van de campagneleider van Hillary Clinton heeft verkregen via Russen.

Maar ook voordat Trump president werd, vreesde Assange dat een uitlevering aan Zweden hem uiteindelijk in een Amerikaanse cel zou brengen. In de VS werden en worden klokkenluiders, ondanks de belofte van Obama om hen gerechtelijk te beschermen, slag om slinger veroordeeld wegens het “in de kaart spelen van de vijand”.

Oorspronkelijke beschuldiging

Hoewel de klacht tegen Assange - hij werd eigenlijk beschuldigd van het hebben van seks zonder condoom - al zeven jaar oud is, kwam Ny pas een half jaar geleden naar Londen afgezakt om Assange in het ambassadegebouw van Ecuador te ondervragen.

Eveneens onduidelijk is of, nu de klacht wegens verkrachting zonder gevolg is geklasseerd, een einde komt aan de karaktermoord van de Australiër, die volgens zijn critici een narcist is die het om aandacht te doen is en die met de onthullingen van Wikileaks “het leven van andere mensen op het spel zet”. Wikileaks streek Washington zwaar tegen de haren in met onthullingen, vooral aangebracht door klokkenluidster Chelsea Manning, over Amerikaanse wanpraktijken in Irak en Afghanistan.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees