Deze foute eetgewoonte maakt je dikker, maar we doen het allemaal

© Shutterstock

Eten terwijl de televisie aan staat, op het werk aan je bureau of met je gsm in de buurt: misschien doe je het zelf, maar afleiding is ongezond. Je komt er zelfs van bij, zo blijkt uit een studie die aantoont dat mindful eten je helpt om af te vallen.

vwh

Tijdens het European Congress on Obesity in het Portugese Porto hebben wetenschappers van de Amerikaanse North Carolina State University een recent onderzoek besproken dat heeft geleid tot een nieuw programma om mindful te eten: ‘Eat Smart, Move More, Weigh Less’. Daaruit blijkt dat mensen die willen afvallen niet noodzakelijk moeten diëten, maar er wel baat bij hebben om zich tijdens een maaltijd te focussen op de maaltijd zelf.

Het programma duurt vijftien weken en leidt volgens de onderzoekers tot gemiddeld twee kilogram gewichtsverlies. Die conclusie baseren de onderzoekers op het gewicht van tachtig deelnemers die de methode uittestten. Bij 75 procent onder hen was het gewicht na zes maanden nog steeds weg. “Mindful eten betekent dat je bewust eet, zonder enige vorm van afleiding. Kijk geen televisie, speel geen computerspelletjes afspelen, eet niet aan je bureau”, aldus onderzoekster Carolyn Dunn.

Twee hapjes

Extra goed nieuws: je hoeft niets te laten, maar voor calorierijke snacks bestaat er een trucje. “Laat je favoriete voedsel niet links liggen, maar eet het op een verstandige manier op”, zegt Dunn. De wetenschapster duidt haar stelling met een concreet voorbeeld. “Stel: je wil een calorierijke snack zoals chocolademousse eten. Neem dan twee hapjes. Focus je op deze handeling, zo haal je er maximaal plezier uit. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat de eerste twee hapjes worden geassocieerd met het meeste genot”, zegt ze. En wat doe je met de rest? “Je hoeft niets weg te gooien. Neem de overschot mee naar huis en geniet er de komende dagen nog van.”

“Onze resultaten suggereren dat er een gunstig verband is tussen bewust eten en gewichtsverlies. De huidige studie is een mooie aanvulling voor de beperkte literatuur over mindfulness“, concluderen de vorsers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer