Drie jaar gevorderd voor geradicaliseerde broer en zus uit Zonhoven

 Drie jaar gevorderd voor geradicaliseerde broer en zus uit Zonhoven
Hasselt / Zonhoven -

Het openbaar ministerie heeft drie jaar gevorderd, waarvan twee jaar effectief voor de geradicaliseerde broer en zus uit Zonhoven die contacten hadden met Islamitische Staat en artikels vertaalden voor het propagandablad Dabiq van ISIS.

Volgens de federaal procureur is het meer dan duidelijk dat zowel de broer als de zus contacten hadden met ISIS. Zo hadden ze verschillende kanalen op de berichten-app Telegram waarop ze berichten en foto’s hebben gedeeld met aanhangers van de terreurgroep IS.

De 21-jarige Serviër uit Zonhoven legde in 2014 de eerste contacten met een teruggekeerde Belgische Syriëstrijder en liep ook een tijdlang rond met plannen op zelf naar Syrië te trekken. In de loop van 2015 en 2016 werd hij lid van ISIS en richtte hij verschillende Telegram-kanalen op waarmee allerlei jihadistische berichten en videofilmpjes verspreidde. Zijn naam dook ook op in gsm- en chatgesprekken in andere terreurdossiers.

Via één van zijn contacten kreeg de jongeman ook verschillende artikels om te vertalen naar het Bosnisch. Die vertalingen liet hij doen door zijn twee jaar jongere zus. De artikels zijn verschenen op de Bosnisch propagandakanaal van IS en in het online propagandablad.

Bezwarend materiaal op gsm

Nadat hij zich verdacht gedroeg voor de Primark in Hasselt werd de Zonhovenaar in december vorig jaar opgepakt. Op zijn gsm werden 1.973 foto’s aangetroffen die verband houden met het Syrische conflict en 19 video’s waarvan één bijzonder gruwelijke video met een massa-executie. Tijdens de huiszoeking werden ook verschillende USB-sticks met artikels en volledige edities van de propagandabladen Dabiq (IS) en Inspire (Al Qaeda) gevonden en werd ook zijn zus werd opgepakt. Zij had op haar beurt ook verschillende Instagram-accounts, waarvan enkele door Instagram zelf geblokkeerd werden, omdat ze te radicaal zouden zijn. Via die profielen verspreidde ze ook het jihadistische gedachtegoed.

Naar eigen zeggen zijn de broer en zus na verschillende gesprekken met de deradicaliseringsambtenaar van hun extreme sympathieën afgeholpen. Nochtans verklaarde de directeur van de gevangenis in Antwerpen dat de politie de jongeman “pas zou kunnen oppakken voor terroristische misdaden als hij uit de gevangenis komt”. Ook werd er een vlag van IS gekerfd in één van de muren van zijn cel teruggevonden. De directeur kon echter niet met zekerheid zeggen dat de jongeman die graffiti had aangebracht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees