Fit & Gezond

Eenzame mensen slapen vaak slechter

Eenzame mensen slapen vaak slechter

Foto: Shutterstock

Britse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen eenzaamheid en slecht slapen. Mensen die zich eenzaam voelen hebben veel meer kans op vermoeidheid en slaapproblemen.

Voor het onderzoek van King's College Londen werden 2232 tweelingen onderzocht van 18 en 19 jaar. Ze werden onderworpen aan heel wat vragen en ook hun slaap werd gemeten. 

25 tot 30% van de ondervraagden gaf toe zich soms eenzaam te voelen, 5% gaf toe dat dat heel vaak het geval was. De mensen die zich eenzaam voelden konden makkelijk gekoppeld worden aan een onrustig slaappatroon. En ergens is dat ook logisch, dat kan makkelijk verklaard worden door een minder veilig gevoel, net omdat ze zich te weinig omringd voelen door anderen.

De onderzoekers keken daarom ook verder en onderzochten of de deelnemers in het verleden waren blootgesteld aan misdaad of gewelddadig misbruik. En al snel bleek dat het verband tussen eenzaamheid en slaap zeventig procent hoger was bij de mensen die aan geweld waren blootgesteld. 

Onderzoeker Timothy Matthews bevestigt dit: blootstelling aan geweld in het verleden versterkt de associatie tussen eenzaamheid en slechte slaap. Tijdens het slapen zijn mensen in een staat waarin ze niet op hun eigen veiligheid kunnen letten en daarom durven deze mensen niet te slapen. 

"Het is belangrijk dat iemand op tijd hulp zoekt", schrijven de onderzoekers nog. "Weinig slaap versterkt ook weer negatieve en eenzame gevoelens en zo bestaat de kans dat een vicieuze cirkel ontstaat."

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees