Voorstudies voor tramlijn 7 in Gent in juni 2018 klaar

Voorstudies voor tramlijn 7 in Gent in juni 2018 klaar

Tramljin 7 - zoals gesimuleerd door De Lijn zelf - zou onder andere over de Kasteellaan moeten rijden. Foto: De Lijn

Gent - De voorstudies voor de vertramming van lijn 7 in Gent moeten in juni 2018 klaar zijn. Pas daarna kan een beslissing volgen over het precieze traject en een eventuele timing voor lijn 7.

Het dossier van tramlijn 7 in Gent zet zijn weg verder door de administratie. Het plan om buslijn 7, die loopt van het Sint-Pietersstation via de Heuvelpoort en de Zuid naar de Dampoort, om te bouwen tot een tramlijn, bestaat al vijftien jaar. Voor het complexe traject - langs de Heuvelpoort, Sint-Anna en de Zuid - werd al heel wat studiewerk uitgevoerd.

Maar om de knoop door te hakken over het tracé en enkele complexe onteigeningskeuzes, zijn nog voorstudies en een grondige analyse nodig, zegt de Vlaamse regering. De twee laatste studies voor het stuk van 6,7 kilometer tramlijn zijn in februari besteld. Kostprijs: 288.000 euro. Een "multicriteria-analyse" moet eind dit jaar af zijn. De voorstudies in juni 2018. 

Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Jos De Meyer (CD&V) aan Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA). Pas daarna kan de regering, waarschijnlijk de volgende Vlaamse regering, beslissen wat er zal gebeuren. 

Het extra studiewerk moet leiden "tot een uitklaring van alle knelpunten voor de hoogwaardig openbaar-vervoeras (HOV) van de huidige buslijnbundel 7", aldus Weyts. Dat Weyts niet over een "tramlijn" spreekt, maar over een "openbaar-vervoeras", is omdat ook het alternatief van een tramsbus onderzocht wordt voor lijn 7. Dat raakte eerder al bekend.

De Vlaamse regering liet eerder al verstaan dat een beslissing over de financiering van het project niet meer voor deze legislatuur zal zijn. Een timing voor de tramlijn is er niet.

Bekijk het traject van de toekomstige tram/trambuslijn 7 door op de illustratie hieronder te klikken

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio