“Schauvliege wist niet dat omstreden boskaart werd ingetrokken: deloyaal en grof van N-VA”

“Schauvliege wist niet dat omstreden boskaart werd ingetrokken: deloyaal en grof van N-VA”

Foto: BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de omstreden boskaart van Joke Schauvliege (CD&V) opnieuw ingetrokken. Maar opmerkelijk genoeg zou Schauvliege daarover niet op voorhand zijn ingelicht. Bij CD&V zijn ze allerminst opgezet met die beslissing: “Hyperdeloyaal en grof van N-VA”, klinkt het daar.

LEES OOK. Uw bouwgrond kan plots beschermd bos zijn. Ontdek hier hoe u dat te weten komt en wat de gevolgen zijn

De boskaart, met daarop 12.300 hectare ‘zonevreemd bos’, zorgde de voorbije dagen voor verhitte discussies in het Vlaams Parlement. Zeker toen bleek dat vooral in de provincies Limburg en Antwerpen duizenden eigenaars het risico liepen niet langer te kunnen bouwen op de gronden die ze nochtans als bouwgrond hadden gekocht.

“Verkeerd effect”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) trok daarom de boskaart opnieuw in. “Ik heb vastgesteld dat de boskaart, ondanks goeie bedoelingen, vol verkeerde effecten zit. Het kan niet dat mensen die bouwplannen hadden, dat nu niet meer kunnen. Dit druist in tegen mijn rechtsgevoel. Daarom hebben we met de collega’s in de Vlaamse regering afgesproken om de kaart weer in te trekken en het openbaar onderzoek stop te zetten.”

Een “collectieve” beslissing waarvan Schauvliege naar verluidt enkel via sms op de hoogte werd gebracht. Nochtans was er vrijdagochtend een vergadering van de Vlaamse regering. “Daar is gesproken over het dossier, ik heb het zelf op tafel gelegd, maar er is geen beslissing genomen. Daar kan ik formeel over zijn”, verklaarde Vlaams milieuminister Joke Schauvliege vrijdagavond in het VRT-journaal.

Bij CD&V, de partij van Schauvliege, zijn ze op zijn zachtst gezegd niet opgezet met de plotse beslissing van Bourgeois. Achter de schermen klinken zelfs de woorden “deloyaal en grof”.

“Bij de oppositie spreken ze over een motie van wantrouwen van de minister-president tegen de minister en een bewijs dat Schauvliege niets te zeggen heeft over haar eigen dossiers”, was er nog te horen.

“Schauvliege wist niet dat omstreden boskaart werd ingetrokken: deloyaal en grof van N-VA”
Joke Schauvliege (CD&V). Foto: BELGA

Bijl

Schauvliege reageerde eerder vandaag opgelucht op de beslissing van Bourgeois. “Ik was de enige die kanttekeningen heeft geplaatst bij de consequenties van de geplande bosbescherming en ben weggezet als een bosbarbaar”, reageerde de minister.

“Ik ben blij dat de redelijkheid blijkbaar is teruggekeerd, hoewel het geen beslissing van de Vlaamse regering betreft”, zegt ze. “Ik stel voor dat het parlement nu de criteria voor de boskaart aanpast, zodat we tot een evenwichtiger resultaat kunnen komen.”

De minister stelt dat zij altijd op de consequenties heeft gewezen, maar daardoor in een bepaald daglicht werd gesteld. “Sommigen stonden in het parlement zelfs met een bijl te zwaaien”, brengt Schauvliege in herinnering.

”Minister is stilaan natuurramp”

Oppositiepartij Groen reageert scherp op de beslissing van Bourgeois. “Dit is amateurisme van de bovenste plank”, zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

“Vlaanderen moet dingend zijn meest waardevolle bossen beschermen. Daarvoor hebben we nood aan een goede boskaart die de echt eeuwenoude waardevolle bossen beschermt. Minister Schauvliege heeft dit dossier volledig verknoeid”, zegt Meuleman.

“Door politiek getouwtrek en koehandel is de broodnodige kaart een gedrocht geworden. 4.000 van de 12.000 ha van de oorspronkelijke kaart van de grootste en meest kwetsbare stukken zijn er uitgehaald. Er zijn allerlei kleinere bossnippers bijgekomen. Het resultaat is een slechte kaart en grote onzekerheid voor grondeigenaars en de natuur”, aldus Meuleman.

“Minister Schauvliege slaagt er als minister van natuur in om door haar amateurisme mensen te treffen en op die manier elk draagvlak voor natuurbeleid te doen slinken. Deze minister is stilaan zelf een natuurramp”, besluit Meuleman.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees