Hoezo, een kleine kampioen? Anderlecht goed op weg om record in Play-off 1 te breken

Hoezo, een kleine kampioen? Anderlecht goed op weg om record in Play-off 1 te breken

Foto: BELGA

Hoezo, Anderlecht is een kleine kampioen? Zowel uit het aantal gescoorde doelpunten als het aantal behaalde punten scoort paars-wit gemiddeld in vergelijking met de andere kampioenen sinds de invoering van Play-off 1. Anderlecht kan zelfs het team worden dat het minste doelpunten ooit moest incasseren in Play-off 1.

Anderlecht scoort met nog één match op het programma in Play-off 1 van de Jupiler Pro League gemiddeld in vergelijking met kampioenen van vorige jaren. De ploeg die op meest autoritaire wijze de titel greep, blijft nog steeds het team van Anderlecht dat in het seizoen 2009/2010 maar liefst 93 punten pakte op een heel seizoen. Die ploeg scoorde toen ook 86 keer en incasseerde amper 29 goals op 40 matchen.

De ploeg die met het minste overmacht de titel pakte als we ons puur op behaalde punten en doelpunten baseren, is AA Gent. De Buffalo’s pakten twee jaar geleden hun eerste titel ooit, maar nog nooit sinds de invoering van Play-off 1 haalde een kampioen over een heel seizoen zo weinig punten, scoorde het zo weinig goals en kreeg het er zoveel tegen.

Hoezo, een kleine kampioen? Anderlecht goed op weg om record in Play-off 1 te breken

Ondanks de kritiek op het spel van Anderlecht, scoort de kampioenenploeg van dit seizoen wel gemiddeld in vergelijking met de kampioenen van de voorgaande jaren. De kans is zelfs reëel dat het komende zondag een record breekt: dat van minste tegengoals in Play-off 1.

Dat record staat nu op zes tegentreffers in tien wedstrijden en wordt gedeeld door Standard (2010-2011), Club Brugge (2010-2011) en Anderlecht (2013-2014). Anderlecht moest nog maar vier tegengoals incasseren in negen Play-off 1-wedstrijden, dus mag in de thuismatch tegen KV Oostende zelfs nog een doelpunt tegen krijgen om het record alsnog scherper te stellen.

Corrigeer