Limburgse voetbalclub zet jongetje (10) op straat “omdat hij niet goed genoeg is”

Video: TVL

Bilzen -

Voetbalploeg Schoonbeek-Beverst uit Bilzen heeft een tienjarig jongetje uit de club gezet. De reden? Volgens de vereniging kan hij niet goed genoeg voetballen. De tweedeprovincialer wil naar eigen zeggen groeien en daar horen sterke spelers bij.

Kiano verloor vier jaar geleden een goede vriend, en stopte daarom even met voetballen. Maar sinds september is hij opnieuw aangesloten bij een voetbalclub. Al snel voelde hij er zich helemaal thuis. “Het was er leuk en ik voelde mij daar heel goed”, zegt hij.

Maar nu blijkt de club helemaal niet zo tevreden te zijn over zijn prestaties. “De evaluatie van Kiano was niet goed. Daarom heeft de club op een vergadering beslist om hem op straat te zetten”, vertelt de oma van de jongen.

Kiano is er het hart van in. “Nu ik niet meer kan voetballen, kan ik ook niet meer buitenkomen. Ik heb hier ook niet meer zoveel vrienden.”

LEES OOK. Zes jaar, en al ‘niet goed genoeg’ voor voetbalclub

Groeien

“Ze vertelden ons dat hij maar beter kon uitkijken naar een andere sport. Maar Kiano wil geen andere sport, hij wil gewoon voetballen. Dat was zijn leven. Hij zegt dat hij nu eindelijk iets had waar hij zijn tanden kon inzetten en waar hij zich gelukkig voelde. Wat de club nu doet, kan niet. Kiano heeft net zoals andere kinderen het recht om te voetballen.”

Het clubbestuur liet intussen weten dat ze verder willen groeien en daarom een sterke jeugdwerking willen uitbouwen. Ze willen wel nog met de familie van Kiano aan tafel zitten om tot een mogelijke oplossing te komen.

Spelplezier

Voetbalanalist Armand Schreurs vindt de beslissing van de club jammer. “Bij kinderen van die leeftijd moet het spelplezier vooropstaan. Men kan niet tegen kinderen zeggen dat ze niet meer mogen meedoen omdat ze te weinig kunnen”, aldus Schreurs.

Ook bij Voetbal Vlaanderen, de federatie die het jeugdvoetbal coördineert, vinden ze dat zoiets niet kan. “We hebben er een beleidspunt van gemaakt om aan deze toestanden te werken. Het doet me een beetje pijn dat het opnieuw gebeurt”, zegt Benny Mazur van Voetbal Vlaanderen.

LEES OOK. Mathias (10) ‘te grote last’ voor voetbalclub

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees