Het leek aanvankelijk een onschuldig griepje, maar uiteindelijk lag deze vrouw 10 maanden in het ziekenhuis

Aanvankelijk leek het gewoon een griepje. Haar vriend Joseph Papa (32) had er ook net een gehad. Maar zelf kwam Crystal Brown (33) er maar niet bovenop. Pas na drie bezoeken aan de spoedafdeling zagen de artsen de ernst van de situatie. Een uur later lag de Australische vrouw in een kunstmatige coma. Het begin van een lange lijdensweg.

“Het noodlot sloeg toe in juli vorig jaar”, zegt Joseph Papa. “We hadden allebei griep gehad, maar Crystal werd niet beter. Integendeel. Op de spoedafdeling kregen we telkens te horen dat het allemaal niet zo erg was. Het was pas toen ik haar de derde keer zelf naar binnen droeg en haar op de grond begon te reanimeren, dat de dokters beseften dat er meer aan de hand was. Op dat moment waren haar armen en benen al verlamd. Ze kon bijna niet meer praten.”

Tien maanden ziekenhuis

Amper een uur later brachten de dokters haar in een kunstmatige coma. Crystal bleek het syndroom van Guillain-Barré te hebben, een aandoening waarbij het eigen immuunsysteem het perifere zenuwstelsel aanvalt en de spieren het laten afweten.

De ziekte - die iedereen kan treffen - werd vermoedelijk veroorzaakt door de griep. Crystal moest vechten voor haar leven en lag uiteindelijk tien maanden in het ziekenhuis. Ze moest opnieuw leren praten, eten en stappen. Maar vorige week verliet ze op eigen krachten het hospitaal.

Voogdij

Haar vriend maakte een hartverscheurende video van haar lijdensweg. Een lijdensweg die een dieptepunt kende toen haar ex naar de rechter trok om de voogdij over hun zoontje te krijgen terwijl Crystal aan het vechten was voor haar leven.

“Op een bepaald moment kan je Crystal zien huilen in de video”, aldus Joseph. “Dat kwam niet door haar aandoening. We hadden haar toen net gezegd wat er gebeurd was met haar zoontje Phoenix. We hadden wekenlang niks gezegd omdat haar bloeddruk zodanig hoog was dat ze geen sterke emoties aankon. Toen we het haar uiteindelijk vertelden, huilde ze wekenlang.”

Op het moment waarop Crystal ziek werd, was Joseph nog maar twee maanden met haar samen. Maar hij bleef de hele tijd aan haar zijde. Nu zamelt hij ook geld in voor de ziekenhuiskosten en de kosten van een advocaat.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees