Zestig tuintjes komen beschikbaar voor even veel tuiniers

Vanaf februari groenten kweken in volkstuinpark

Vanaf februari groenten kweken in volkstuinpark

Peter Desmet op de Windhoek, waar de volkstuintjes komen. Foto: kvo

Waregem -

Op de Windhoek opent in februari een volkstuinpark. Op 2.500 vierkante meter grond komt een zestigtal tuintjes waar stadsmussen tegen een kleine vergoeding naar hartenlust kunnen planten en zaaien.

Waregem krijgt een eigen volkstuinpark. Het komt naast het rioolwaterzuiveringsstation tussen de Windhoek en de Slekkeput. Ongeveer 2.500 vierkante meter grond wordt er omgebouwd tot Volkstuinpark Waregem. Tegen februari 2018 moet het volkstuinpark zaai- en plantklaar zijn, net op tijd voor de voorbereidingen op het nieuwe moestuinseizoen. “De aanleg start in het najaar”, zegt schepen van Milieu Peter Desmet (CD&V). “Dan plaatsen we de infrastructuur, zoals omheiningen, en leggen we de paadjes tussen de verschillende tuintjes aan.”

De volkstuintjes zullen heel wat gegadigden kunnen plezieren. “We willen ze verdelen in stukken van veertig vierkante meter”, verklapt Desmet. Als dat gebeurt, betekent dat dat minstens zestig tuiniers een volkstuintje kunnen hebben. Al is dat aantal nog niet definitief. “De komende maanden tekenen we samen met een landschapsarchitect en Tuinhier Waregem een plan uit. We moeten bijvoorbeeld nog besluiten of we ook tuinhuisjes moeten plaatsen om materiaal op te bergen. En of elk tuintje zo'n opbergruimte moet krijgen of dat ze gedeeld worden. Die beslissingen bepalen mee de indeling van het volkstuinpark. Tegen de gemeenteraad van juli willen we het plan af hebben.”

Tuinhier staat ook in voor de coördinatie van het park. “Zij bekijken de kandidaten en geven advies aan het schepencollege, dat beslist wie een tuintje mag hebben”, zegt Desmet. “Ook als er problemen zijn op het park, als iemand bijvoorbeeld zijn tuintje verwaarloost, zijn zij het die zullen bemiddelen. Alleen als er echt geen oplossing wordt gevonden, komt het stadsbestuur tussenbeide.”

Vergadering in oktober

Wie een tuintje wil, moet daar een kleine jaarlijkse gebruiksvergoeding voor betalen. Hoeveel die vergoeding bedraagt, wordt de komende maanden bepaald. “Het zal afhangen van de kosten voor de aanleg”, zegt Desmet. “Maar we kiezen voor een miniem bedrag.”

De opbrengst van de volkstuintjes, pakweg de gekweekte pompoenen en tomaten, mag je als gebruiker zelf houden. Voor de geïnteresseerde kandidaten wordt in oktober een vergadering georganiseerd. Dan wordt het plan van het park voorgesteld. Geïnteresseerden kunnen zich nu al vrijblijvend kandidaat stellen via de website van stad Waregem.

De komst van de volkstuintjes werd mede dankzij Tonny Demuytere (Groen), voormalig gemeenteraadslid in Waregem, mogelijk. Hij riep het stadsbestuur in de gemeenteraad meermaals op om volkstuinen in de stad te realiseren om zo iedereen de kans te geven om te tuinieren.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio