Jeugdverenigingen krijgen ook goedkopere security op fuiven

Nieuw alarm maakt fuifzalen veiliger

Tijdens de jongste fuif van Chiro Horizon Desselgem was het nieuwe brandalarm al in werking. Foto: kvo

Waregem -

Het wordt voor jeugdbewegingen gemakkelijker om fuiven te organiseren. De security wordt meer betaalbaar en de brandveiligheid een stuk beter. Door nieuwe brandalarmen is de kans dat ze onterecht afgaan, een pak kleiner.

De fuifzalen in Waregem worden veiliger. In elke zaal die eigendom is van de stad komen thermische brandalarmen. Zo wordt de brandveiligheid gegarandeerd en kunnen organisatoren van fuiven en cultuurvoorstellingen toch gebruikmaken van klank- en lichtinstallaties die met rookmachines werken.

De jeugdbewegingen zijn tevreden met die aanpassing. “Vroeger was er altijd miserie met die brandalarmen”, zegt Lotte Lannoo, hoofdleidster bij Chiro Horizon Desselgem. “Zo mochten we geen rookmachine gebruiken en moesten we constant achter rokende jongeren aanlopen om te zeggen dat ze moesten stoppen of dat anders het brandalarm zou afgaan. En als dat per ongeluk gebeurt, is de sfeer op je fuif direct weg.”

OC in Nieuwenhove

De jeugdbeweging organiseerde op 1 april voor het eerst een fuif in een zaal met de nieuwe alarminstallatie. “We hebben het eerste nieuwe alarm geïnstalleerd in OC De Coorenaar in Desselgem”, zegt bevoegd schepen Jo Neirynck (CD&V). “Binnenkort volgt het ontmoetingscentrum in Nieuwenhove. Dan zijn alle fuifzalen die eigendom zijn van de stad, aangepakt. Bij nieuwe zalen voorzien we sowieso zo'n systeem.” Elke nieuwe alarmcentrale kost 1.000 euro, wat voorlopig neerkomt op een totaalbedrag van 2.000 euro.

“Sneller opgelost”

Daarnaast wordt het voor jeugdverenigingen ook meer betaalbaar om fuiven te organiseren. “Door met alle jeugdverenigingen samen te werken, konden we bij Key4Ce Security uit Deinze een groepsaankoop voor security realiseren”, vertelt Neirynck. “Daarmee daalt de kostprijs van professionele bewakingsagenten op zaterdag van minstens 50 à 52 euro per uur inclusief btw naar 47,80 per uur.”

Ook die ingreep stemt de jeugdbewegingen tevreden. “We vroegen al een aantal jaar om zo'n groepsaankoop, want de kostprijs voor securitypersoneel is enorm hoog”, zegt Lannoo. “Die van de security op onze laatste fuif Project XL was 1.800 euro”, zegt Renild Coorevits van Chiro Horizon Desselgem. “Gelukkig krijgen we een groot deel, zo'n 500 euro, daarvan terug van het stadsbestuur. Maar het blijft veel geld, zeker voor een jeugdbeweging.”

Een fuif zonder security organiseren is volgens Lannoo geen optie. “Zonder professionele bewaking is de veiligheid op een fuif niet gegarandeerd. Als er een vechtpartij is, kan je als leiding moeilijk tussenbeide komen en moet je vaak wachten op de politie. Als je security hebt, kunnen zij meteen ingrijpen en is het veel sneller opgelost.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio