Gaviria: “Ik wil drie klassiekers en het WK winnen om Olympische Spelen goed te maken”

Gaviria: “Ik wil drie klassiekers en het WK winnen om Olympische Spelen goed te maken”

Foto: Photo News

Brussel -

Fernando Gaviria zette zijn reputatie als snelste man in het Giro-peloton kracht bij in de laatste spurterskans. “Speciaal om na zo’n sprint te winnen”, vertelde de Colombiaan van Quick-Step na zijn vierde ritzege in deze Ronde van Italië.

Gaviria snelde in Tortona vanuit verloren positie in de laatste hectometers toch richting zijn vierde ritzege van deze Giro. Daarbij zette hij een maximumsnelheid van 72,8 kilometer per uur neer, waarvoor hij een piekvermogen van 1478 Watt moest duwen. “Om eerlijk te zijn: ik dacht niet dat ik nog kans maakte om de sprint te winnen”, vertelde Gaviria na afloop. “Er zaten nog een stuk of dertien renners voor me, maar ik besliste toch om alles te geven en te zien waar ik uitkwam. Na zo’n sprint toch de zege pakken, dat is iets speciaals.”

Gaviria: “Ik wil drie klassiekers en het WK winnen om Olympische Spelen goed te maken”
Fernando Gaviria met zijn ouders Foto: Photo News

Gaviria is nu de eerste Colombiaan die vier ritten won in de Giro én hij is de eerste renner die vier ritoverwinningen pakt tijdens zijn groterondedebuut sinds Bernard Hinault in 1978. Toch blijft de 22-jarige Colombiaan met de voeten op de grond. “Dat record betekent niet veel voor me. Wat belangrijk is, is dat deze ritzege onderstreept dat ik goed voorbereid naar deze Giro kwam. Ik ben ook blij dat ik met de paarse puntentrui het voorlaatste weekend inga, zeker omdat er veel Colombianen hier naar me kwamen kijken. Zowel fans als belangrijke sportmensen uit Colombia. Dat betekent echt veel voor me.”

Gaviria liet tenslotte ook weten dat hij niet meer zal terugkeren naar de piste, waar hij de voorbije jaren furore maakte maar nooit een gouden olympische medaille kon veroveren. Op de vraag wat hij op de weg wil winnen om dat goed maken antwoordde hij droog: “Drie klassiekers en een WK.”

Jasper Stuyven: “Gaviria zat op een ander niveau”

Voor de derde keer in deze Ronde van Italië plaatste Jasper Stuyven zich in de top drie van een etappe. “Hier moet ik blij mee zijn”, legde de Belg van Trek-Segafredo zich neer bij de suprematie van Fernando Gaviria.

Rit 13 was de laatste kans voor spurters, en de voorlaatste waarin Stuyven mogelijkheden voor zichzelf zag. Toch moest de Belg in de slotfase er eerst voor zorgen dat zijn ploegmaat Bauke Mollema in veilige positie voorin het peloton kwam te zitten. Al kon hij daarbij blijkbaar vooral rekenen op het werk van zijn jongere ploegmaat Mads Pedersen. “Heel indrukwekkend wat die deed. Hij bleef maar rijden in de wind. Het was vooral om Bauke veilig te houden, maar ik kon er ook van profiteren”, aldus Stuyven na afloop.

Gaviria: “Ik wil drie klassiekers en het WK winnen om Olympische Spelen goed te maken”
Foto: Photo News

In de spurt kon Stuyven zijn eigen kans gaan, want ploegmaat Giacomo Nizzolo verdween eerder al uit deze Giro. “Met nog 5,5 kilometer te gaan, aan het grote rondpunt, kon ik mijn eigen ding beginnen te doen. Ik volgde wat wielen, zat goed, maar ik moest toch een lichte versnelling in de wind plaatsen net voor de bocht naar links. Maar ja, Gaviria zat echt op een hoger niveau. Uiteraard wil je winnen, maar een derde plek is niet slecht. Als je alles bekijkt, moet ik daar blij mee zijn. Anderzijds ben ik nog altijd aan het mikken op die zege.”

Corrigeer