“Dendoncker was belangrijker dan Tielemans, in de schaduw”

Onze experts konden niet wachten tot het Gala van de Profvoetballer en verklappen nu al hun favorieten

Onze experts konden niet wachten tot het Gala van de Profvoetballer en verklappen nu al hun favorieten

Onze liniecoaches Eddy Snelder, Jan Ceulemans, Eric Van Meir en Geert De Vlieger in hun beste pak: het ideale aperitief voor het Gala van maandag. Foto: BAHNMULLER FRANK

De kampioen is gekend, de smokings zijn gestreken, de bubbels gekoeld en de stemmen geteld. Maandag verzamelt de fine fleur van het Belgisch topvoetbal in Gent, waar ons glorieuze Gala van de Profvoetballer de besten van afgelopen seizoen bekroont. Onze liniecoaches Jan Ceulemans, Geert De Vlieger, Eddy Snelders en Eric Van Meir konden niet zolang wachten en schaarden zich alvast in hun beste kostuum rond een chique tafel, waar ze tussen de fijnste Italiaanse gerechten hún stemmen naast de genomineerden legden. Maandag volgen ‘les moments suprêmes’, maar wij serveren alvast een pikant maar smaakvol voorgerecht. “Schiet Ronaldo in de lach als hij Boeckx tegenkomt in de Champions League? Dan toch niet alleen voor Boeckx.”

Heren, welkom. Opvallend op jullie lijstjes van Belofte van het Jaar: vier keer Tielemans en Dimata, ook allebei genomineerd voor Profvoetballer. Verder nomineren jullie ook nog twee keer Onyekuru, maar ook één keer Berge.

Ceulemans: “Hoeveel keer was Tielemans al Belofte van het Jaar? En nu is hij twee keer genomineerd? Het zegt veel over de concurrentie.”

Onze experts konden niet wachten tot het Gala van de Profvoetballer en verklappen nu al hun favorieten

De Vlieger: “Als je de beste bent van allemaal en je bent minder dan 21 jaar, dan word je ook de Jonge Prof, dat is maar logisch. Dat we allemaal Dimata nomineerden eveneens. Het is nog even afwachten, Christian Benteke heeft er ook een tijdje over gedaan, maar Dimata is toch een ruwe diamant, hoor. Een mogelijke spits voor de Rode Duivels, denk ik.”

Ceulemans: “Morgen nog niet, hé.”

Snelders: “Afwachten hoe hij het komende jaar in het buitenland presteert. Maar het gaat soms snel. Dimata moet in de voorbereiding toch meteen véél hebben laten zien dat Vanderhaeghe hem durfde te zetten.”

Ceulemans: “Nadat in de winterstop de interesse kwam van Wolfsburg is het toch een beetje naar beneden gegaan. Ik betwijfel of hij klaar is voor het buitenland. Ik vind dat hij eerst nog eens een jaartje moet bevestigen. Eén jaar eerste klasse, pas 19 jaar. Maar zeg maar eens neen hé, als je daar tien keer zo veel kan verdienen.”

De Vlieger: “Thibaut Courtois is voor velen een voorbeeld. Maar een slecht voorbeeld. Omdat hij zo goed is. Hij koos op die leeftijd meteen voor Atlético Madrid, waar hij de pannen van het dak speelde. Veel gasten denken dat nu ook te kunnen. Maar hij is een uitzondering.”

Snelders: “Batshuayi heeft toch een ongelooflijk slechte keuze gemaakt met Chelsea? Hij heeft toch een echt kl...jaar achter de rug?”

Ceulemans: “Die gasten redeneren misschien: Ik ga misschien een heel moeilijk jaar hebben, maar daarna kan ik uitgeleend worden. Het is heel moeilijk, als jongere de juiste keuze maken tussen het sportieve en het financiële.”

Snelders: “Januzaj, Musonda, Bossaerts… Je kan niet zeggen dat zij de juiste keuzes maakten. Maar als je op je 16de meteen 500.000 euro krijgt, probeer dat als gewone mensen maar eens te weigeren. Dimata zal ook wel niet willen blijven. Ook met de gedachte: Komt die kans terug? Al heeft Jan honderd procent gelijk: hij zou beter nog een jaartje blijven.”

Van Meir: “Ik heb net als Jan Onyekuru een punt gegeven. Die heeft een individuele actie, snelheid, scoort makkelijk.”

Snelders: “Die wilde en was plots weg in de winterstop. Veel clubs zouden hem daarvoor sanctioneren. Maar Eupen is zo verstandig geweest hem gewoon te laten terugkeren. Hij heeft hen gered én is nu nog meer geld waard.”

Ceulemans: “Ik wil ook nog mijn punt voor Sander Berge verdedigen. Een verdedigende middenvelder moet voor mij in eerste instantie verdedigen. Ballen recupereren. Ik ga nu misschien iets zeggen dat ik niet mag zeggen, maar hoeveel punten kreeg indertijd de Franky (Van der Elst, nvdr.) niet?”

Snelders: “Komaan, Jan. Berge is toch geen 15 miljoen euro waard? 1,5 misschien. (gelach) Die jongen heeft potentie, maar zo veel eer? Ik heb vooral een middenvelder gezien die geen enkel risico in zijn spel stak. Hij maakt het Pozuelo vaak niet makkelijker, maar juist moeilijker. Ja, tegen Westerlo… Maar een beetje serieus blijven. Tegen Celta de Vigo...”

Onze experts konden niet wachten tot het Gala van de Profvoetballer en verklappen nu al hun favorieten

Ceulemans: “Hij heeft ook zijn lengte mee.”

Snelders: “Maar hij gebruikt die niet, Jan!”

Ceulemans: “Mag ik mijn formulier terug?”

Snelders: “Eerlijk: ik had indertijd ook voorbehoud voor Biglia en ik moest daarna ook sorry zeggen.”

De Vlieger: “Het vertrek van Ndidi is bij Genk wel nooit een probleem geworden, Eddy. Ik heb trouwens Ndidi ook een punt gegeven. Omdat hij de eerste helft van het seizoen iedereen overvleugelde. En daarna: twee keer getraind bij Leicester en meteen één van de beteren.”

Van Meir: “Was die nog een half jaar gebleven, hij kon nu Profvoetballer van het Jaar zijn.”

* * *

Heren, we toosten op een sprankelend gala. Jullie Doelman van het Jaar nu. Opnieuw dezelfde namen die terugkeren: Kalinic en Boeckx. Maar ook drie keer Coosemans en één keer Mat Ryan.

Van Meir: “In principe is Kalinic de beste. Groot, reflexen… alles. Maar er zijn die flaters: tegen Eupen, op corners onder de bal gaan. Ik denk dat hij te overmoedig is. Er zijn er trouwens nog die goed keepen met nu en dan eens een flosj tussen: Bossut, Dutoit, Penneteau...”

Onze experts konden niet wachten tot het Gala van de Profvoetballer en verklappen nu al hun favorieten

De Vlieger: “Het gaat er niet om wie de meeste kwaliteiten heeft. Want dan moet je elk jaar dezelfde kiezen. Het gaat erom wie dit seizoen het best heeft gepresteerd. En dan zeg ik: terecht dat iedereen stemde voor die kleine dikke van Anderlecht. Ik heb hem zelfs op nummer 1 gezet. Simpel: zulke gaffels als Kalinic doet hij niet. Die is niet klaar voor de Premier League, hoor. ”

Snelders: “De keeper die het meeste punten pakt voor zijn ploeg, is de beste. Tel eens het aantal clean sheets van Boeckx?” (13, nvdr.)

De Vlieger:“En diegenen die roepen dat dit vooral de verdienste is van de verdediging voor hem, kennen er niets van. Als een doelman een goal binnenlaat, is het zijn schuld. En als hij er geen tegen krijgt, zijn het de verdedigers. Terwijl Boeckx tegen Zulte Waregem wel zijn ploeg heeft rechtgehouden. Eerlijk: ik was ook niet overtuigd toen hij plots in de goal stond bij Anderlecht. Ik dacht ook: Hoelang houdt die dat vol? Maar intussen...”

Ceulemans: “Geert, wij dachten allemáál: er komt snel ne nieuwen bij.”

De Vlieger: “Als er nog een komt, zie ik niet goed in dat die beter zal zijn. Ík stap toch de Champions League in met Boeckx.”

Snelders: “Schiet Ronaldo dan in de lach? Dan toch niet voor Boeckx alleen. Met nog meer Anderlechtspelers, hoor.”

De Vlieger: “Dat Anderlecht deze zomer niet meteen op zoek zal gaan naar een nieuwe keeper heeft niets te maken met Boeckx, maar alles met de jonge Mile Svilar, voor wie ze de weg willen vrijhouden. Al kan je je afvragen of ze dan niet dezelfde fout gaan maken als met Roef.”

Ceulemans:“Had Boeckx er van bij het begin ingestaan, ze waren wellicht veel vroeger kampioen geworden.”

De Vlieger: “Ik heb Coosemans boven Kalinic gezet. Ik heb nog met hem getraind, in Brugge. Intrinsiek hoort hij in België tot de betere keepers.”

Snelders: “Ja, knap hoe die bij Mechelen is teruggekeerd na die messen in zijn rug van de keeperstrainer.”

De Vlieger:“Hij gaf Mechelen stabiliteit. Een beetje zoals Boeckx die gaf aan Anderlecht. Ik wil ook eens afwachten wat Horvath bij Club Brugge geeft. De fouten die hij maakte zijn beginnersfouten, dat heeft niks te maken met kwaliteiten.”

Ceulemans: “Daarom heb ik Ryan op nummer 1 gezet. Omdat die het al heeft bewezen.”

Snelders: “Ik vind het wel verrassend dat Ryan bij Valencia niet slaagt. Al moet ik daar meteen aan toevoegen dat hij op het WK 2014 met Australië ook niet goed was.”

De Vlieger: “Dat was zelfs na een topseizoen bij Club. Dat is het verschil in niveau. Gasten van 1,90 meter die sneller en hoger springen.”

***

Heren, eet smakelijk. De Trainer van het Jaar dan. Alleen Jan zet Weiler niet op 1, hij verkiest Mazzu, die bij Eric en Geert wel tweede is. Jullie ereplaatsen zijn voor Dury (drie keer genomineerd) en Vanhaezebrouck (tweemaal).

De Vlieger: “In voetbal tellen nu eenmaal alleen de resultaten. Weiler dus. Je kan er een trainer niet vollédig op beoordelen, maar die titel maakt nu eenmaal het verschil. Als Anderlecht geen kampioen was geworden, hadden we wellicht niet voor Weiler gekozen.”

Onze experts konden niet wachten tot het Gala van de Profvoetballer en verklappen nu al hun favorieten

Snelders: “Een trainer die fantastisch voetbal brengt maar geen resultaten haalt, mag nooit blijven.”

De Vlieger: “Ik was dit seizoen liever speler geweest van Anderlecht dan van Genk, hoor. Die commentaren van Club: Als zij zo willen kampioen worden, dan doen ze maar… Wat een onzin. Alsof de andere clubs zo veel mooi voetbal brachten. En Anderlecht speelde thuis tegen Club wél attractief.”

Snelders: “Hoe spelen Chelsea en Man U? Maar ik geef toe: in november had ik ook veel vragen over Weiler.”

De Vlieger: “Er is een groot verschil tussen de Weiler die wij kennen en de Weiler intern. We vergaten dat de kleedkamer een zootje ongeregeld was. Daarom was het niet eerlijk om dit jaar al goed voetbal te eisen. Het is al straf dat ze kampioen werden. Weiler moet de eerste maanden intern fantastisch werk hebben geleverd, waardoor de club wist dat het goed zou komen. Al konden ze natuurlijk niet blijven verliezen.”

Van Meir: “Wel knap van het bestuur, dat met die contractverlenging duidelijk maakte: wat er ook gebeurt: hij blijft.”

De Vlieger: “Doe het maar eens, een speler van 10 miljoen euro op de bank zetten.”

Snelders:“Wie anders dan Weiler verdient het Coach van het Jaar te worden?”

Ceulemans: “Mazzu.”

De Vlieger: “Ik vind kampioen spelen met Anderlecht straffer dan Play-off 1 halen met Charleroi.”

Snelders: “Als ik Club was en ik moest kiezen tussen Mazzu en Dury, ik koos toch voor Mazzu. Dury weg uit het beschermde nest Waregem presteert niet veel. Zijn passage in Gent was niet zo succesvol.”

De Vlieger: “In de reguliere competitie heeft AA Gent het wel goed gedaan. Mannaert leerde onder Preud’homme intussen dat je een trainer beter laat werken zoals hij wil.”

Van Meir: “Ik heb laatst een clinic bijgewoond van Dury over de hele werking van Zulte Waregem. Ik moet zeggen: tweeënhalf uur indrukwekkend. Preud’homme zat daar ook, ja.”

Ceulemans: “Dat Mazzu een defensieve trainer is, mag niet spelen. Zo voetbalde Anderlecht een heel jaar. Preud’homme speelde ook al met drie verdedigende middenvelders, hoor.”

Snelders: “De beste trainer is daarom niet de beste tacticus. Wel diegene die het beste resultaat haalt. Iedereen bewierookt Conte als toptrainer en tactisch genie. Hij moest één keer een antwoord zoeken op mandekking over het hele veld. Niet gevonden, hé. Een lomperik dus?”

De Vlieger: “Een goeie coureur is diegene die koersen wint. Daarom is Preud’homme niet eens genomineerd. Ook wegens Clubs dramatische Champions League. Wat niet eens wil zeggen dat Preud’homme niet goed heeft gewerkt. Maar anderen hebben beter gewerkt. Daarom ook geen Albert Stuivenberg in mijn top drie. En geen Hein Vanhaezebrouck. Al denk ik dat Van­haezebrouck zelfs op Champions League-niveau heeft bewezen dat hij een topper is die het ook in het buitenland zou maken.”

Ceulemans: “Maar als het 5-0 was geworden in Tottenham, was hij dan een slechte trainer? Ach, zo kan je blijven discussiëren. Hoe je het draait of keert, een trainer wordt toch altijd afgerekend op bal binnenkant paal of buitenkant.”

***

Heren, tijd voor de kers op de taart. De Profvoetballer van het Jaar 2017. Weinig discussie blijkbaar: jullie namen zijn exact dezelfde drie genomineerden.

Snelders: “Wie anders kwam in aanmerking? Izquierdo? Te weinig constant, ook door blessures. Geen succes in de Cham­pions League.”

Onze experts konden niet wachten tot het Gala van de Profvoetballer en verklappen nu al hun favorieten
Foto: foto’s: BAHNMULLER FRANK

Van Meir: “Vanaken? Vormer? Als die het hele seizoen op niveau hadden gespeeld, ja dan misschien.”

De Vlieger:“Als ex-spelers kijken wij meer naar een constante, denk ik. Club heeft ook als ploeg niets gewonnen. Het is logisch dat gekozen wordt voor spelers van clubs die een goed seizoen hebben gemaakt. Dan kom je hooguit misschien nog uit bij Meïté, omdat Zulte Waregem de beker heeft gewonnen.”

Snelders: “Vorig jaar won wel Hanni van Mechelen.”

Ceulemans:“Eerlijk gezegd: daar schrok ik van.”

Snelders: “Pozuelo vind ik toch een logische keuze. Niet omdat hij een artiest wordt genoemd. Halve finale Europa League en halve finale Beker van België. Regelmaat ook, bijna altijd uitblinker. Behalve in Celta de Vigo, door die individuele mandekking. En omdat Berge achter hem stond, Jan. (lacht) Maar ik betwijfel of Pozuelo een stap hoger kan zetten.”

Van Meir: “Blijkbaar ben ik de enige die Tielemans boven Dendoncker heeft gezet. Ik vind Tielemans hiér een hele goeie voetballer, maar ik vraag me wel af of hij fysiek klaar is voor de Europese top.”

Ceulemans: “Monaco is de perfecte keuze. Want het blijft máár Monaco.”

De Vlieger: “In het buitenland wegen je non-matchen zwaarder door. En die heeft Dendoncker veel minder.”

Ceulemans: “Tielemans valt meer op door zijn hoogtepunten en goals. In principe hebben verdedigers ook altijd minder kans om zo’n verkiezing te winnen.”

De Vlieger: “Het zijn wel bepalende momenten, zoals op Oostende, waar hij zijn ploeg erdoor sleurde. Iedereen is wild van Teodorczyk. Toch alleen voor zijn goals, maar hoeveel goede matchen speelde die?”

Onze experts konden niet wachten tot het Gala van de Profvoetballer en verklappen nu al hun favorieten
Foto: BELGA

Snelders: “Als we met drie van de vier Dendoncker op één zetten, is het duidelijk. We weten waarom: hij is belangrijker geweest voor Anderlecht dan Tielemans. In de schaduw. Hij is afgelopen seizoen op elk vlak ook ontzettend gegroeid. Voor mij is hij ook niet minder geld waard dan Tielemans. Maar dat bepaalt de markt natuurlijk.”

Van Meir: “Doordat Anderlecht zo laag speelde, kwam zijn geweldige loopvermogen ook meer naar boven.”

De Vlieger:“Ze zouden hem niet willen verkopen. Maar als een grote Engelse club zich meldt, pakken ze meer dan 12 miljoen voor Dendoncker, hoor. Niks verkeerd aan Dendoncker bij pakweg Everton bijvoorbeeld.”

Snelders: “Als ik Ndidi zie. Of Carrick bij Man U. Dat kan Dendoncker ook.”

Heren, jullie appetizers waren zoals altijd ongezouten, maar eerlijk. Bedankt. Tot maandag. Tot op het gala.

Corrigeer