Na meer dan zestig jaar is deze recordbreker terug in België

Na meer dan zestig jaar is deze recordbreker terug in België

De wagen van het record, helemaal in oude glorie hersteld, lokte heel wat kijklustigen. Foto: mvn

Jabbeke -

De legendarische Triumph TR2 Sports was opnieuw te bewonderen op Jabbeekse bodem. Op 20 mei 1953 liet de ‘World Record Breaker Car’ op de net aangelegde autosnelweg in Jabbeke 124,889 ‘flying miles’ optekenen.

Begin jaren vijftig was pure snelheid een belangrijk verkoopargument. De net aangelegde autosnelweg in Jabbeke, de huidige E40, was in die jaren heel populair. Omdat er in Groot-Brittannië geen geschikte locaties waren, kwam ook Triumph naar Jabbeke om te testen. Op 20 mei 1953 liet testpiloot Ken Richardson met de Triumph TR2 met nummerplaat MVC 575 een snelheidsrecord optekenen.

“Op de gloednieuwe autosnelweg reed Richardson het record aan flarden. Een memorabel moment in de geschiedenis van Triumph”, zegt Luc Mahieu van TR Register Belgium.

Triumph werd in 1897 opgericht door Siegfried Bettmann en Moritz Schulte, fietsenmakers in het Engelse Coventry. “Triumph bestaat niet meer, maar spreekt nog altijd tot de verbeelding. Het is heel mooi dat we de Triumph TR2 nog eens naar Jabbeke konden halen. Jabbeke was in de jaren vijftig de ideale locatie voor snelheidsritten”, zegt Eernegemnaar Luc Mahieu.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees