Facebook-handleiding gelekt: dit mag je wel en niet doen

Facebook-handleiding gelekt: dit mag je wel en niet doen

Foto: AFP

De Britse krant The Guardian heeft gisteren een aantal interne documenten van Facebook gepubliceerd. Het gaat om handleidingen voor moderatoren op het sociale netwerk. Volgens de krant zullen die documenten ‘het wereldwijde debat aanwakkeren over de rol en de ethische principes van Facebook’.

Het is niet de eerste keer dat zulke handleidingen in de media belanden. Maar de extracten die nu gepubliceerd zijn, bewijzen wat beheerders van grote websites al enkele jaren weten: dat het haast onmogelijk is om redelijk klinkende gedragsregels in de praktijk consequent toe te passen.

Zo zijn er de regels over dreigementen. ‘We verwijderen geloofwaardige bedreigingen van fysiek geweld tegen individuen’, luidt het in de (openbare) gebruiksregels van Facebook. In de nu gelekte handleiding voor moderatoren, wordt getracht dat te verduidelijken aan de hand van voorbeelden. Een opmerking als ‘Iemand moet Trump doodschieten’, moet worden verwijderd, want dat wordt beschouwd als ‘geloofwaardig geweld’. Maar ‘Laten we dikke kinderen in elkaar slaan’, mogen de censoren laten staan, want dat zou niet ‘geloofwaardig’ zijn. Een ander opmerkelijk voorbeeld: ‘Om de nek van een teef te breken, moet je op het midden van haar keel drukken’. Toegelaten voor Facebook, want niet beschouwd als een geloofwaardige dreiging.

Het napalm-meisje

The Guardian lijkt van mening dat Facebook meer en strenger moeten censureren. ‘Is Facebook een forum voor mysogenie en racisme geworden?’, is de titel van een van de stukken die de krant aan haar scoop wijdt. Daarmee vertolkt ze een opinie die de jongste jaren in Groot-Brittannië terrein wint. Maar de kans is groot dat sommige media in de VS of op het Europese vasteland in de gelekte handleidingen net argumenten vinden voor het tegendeel: dat het vrije woord door Facebook al te zeer wordt beknot.

In Europa is men de jongste jaren vooral kritisch over hoe wordt omgegaan met naakt. Vorig jaar ontstond beroering over een verwijderde foto van het naakte ‘napalm-meisje’. De handleidingen tonen aan hoe Facebook die complexe materie op vaak onbeholpen manier in regeltjes en voorbeelden tracht te gieten.

Facebook-handleiding gelekt: dit mag je wel en niet doen
Het beroemde beeld van fotograaf Nick Ut is een van de iconische foto’s van de Vietnamoorlog geworden, maar vorig jaar werd hij geweerd op Facebook wegens naakt. Foto: AP

Facebook heeft zo’n 4.500 moderatoren in dienst, en onlangs maakte het bedrijf bekend dat er 3.000 bij komen. Dat gebeurde na een aantal geweldplegingen die via Facebook Live werden uitgezonden. Dat totaal van 7.500 moderatoren moet een sociaal netwerk bestieren dat inmiddels 2 miljard gebruikers heeft. Zij bekijken Facebookposts die door gebruikers zijn gerapporteerd. Na amper twee weken training worden ze het veld ingestuurd, met de gelekte handleidingen onder de arm.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees