volleybal - Truiense Britt Herbots (17) naar Franse kampioen Mulhouse

“Doelbewust niet te ver van huis”

“Doelbewust niet te ver van huis”

Britt Herbots is klaar voor een nieuwe stap in haar carrière. Foto: VDB

Het 17-jarige Truiense toptalent Britt Herbots, verkozen tot Speelster van het Jaar, zet voor het eerst de stap naar een buitenlandse topploeg. Ze transfereert na twee seizoenen van Asterix Avo Beveren naar de Franse landskampioen Mulhouse. Mulhouse is de tweede stad in de Elzas. Het team speelt de Champions League.

Het Turkse Bursa BBSK met trainer-coach Jan De Brandt (op verlanglijst van Fenerbahçe, nvdr.), het Poolse Lodz en het Italiaanse Bison Firenze waren in beeld als nieuwe bestemmingen. Maar het wordt voor tiener Britt (° 24 september 1999) de Franse Pro A. Trainster in Mulhouse is Magali Magail, de vroegere libero en dit seizoen coach van les Bleuettes, de Franse nationale vrouwenploeg. Zij sloeg haar slag.

“Ja, Magail stak haar bijzondere interesse voor mij niet onder stoelen of banken. Laatst nog in de kwartfinales van de Challenge Cup”, zegt receptie-hoek Britt Herbots.

“Ze babbelde ook veel met me op jeugdinterlands. Ik won met Beveren in het afgelopen seizoen twee keer tegen Mulhouse. Zoiets maakt indruk. En ik vind het heel fijn: de Franse taalbarrière is minder groot dan bij de andere gegadigde teams. Bovendien telt het argument afstand. Moet je weten: ik ben nog geen achttien. Ergens ver weg kamperen in mijn eentje in ‘niemandsland’, is niet prettig op een piepjonge leeftijd. Ik wil nog niet tè ver van huis. Googel de afstand: van Sint-Truiden tot Mulhouse, dat is 500 kilometer. Mijn ouders en fans kunnen redelijk gemakkelijk de thuiswedstrijden bijwonen.”

De technische staf van Avo Beveren - het duo Gert Vande Broek en Kris Van Snick - staat achter de keuze.

”Een mooi verlengstuk van de opleiding die Britt heeft gekregen bij ons als Belgische titelhouder en bekerwinnaar.”

Ook mama Sigrid Baerts en papa Johan Herbots reageren vol geluk: “Mulhouse is een mooie optie. Vergeet niet dat Britt ook wil studeren: lange-afstand-onderwijs. Normaal begint ze aan een professionele bachelor Toegepaste Economische Wetenschappen. Via een schakeljaar kan een ‘master’ volgen.”

Heel goed uitgekiend dus, het stappenplan van de getalenteerde dochter. Voor wie internationaal nog alles moet beginnen. Eerst best niet te ver van thuis. Pittig detail: bij Mulhouse ASPTT speelt andere Yellow Tiger Angie Bland. Of de middenaanvalster een nieuw contract tekent, is niet duidelijk. Herbots en Bland bereiden zich momenteel voor met de nationale ploeg op de WK-kwalificatie Die komt eraan in eigen land in Kortrijk, van 31 mei tot 4 juni. Daar kan iedereen ook Britt Herbots bewonderen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio