1,3 miljoen Belgen kunnen vanaf volgende week niet meer bellen

Meer dan 1,3 miljoen Belgen zullen volgende week plots merken dat hun gsm-lijn afgebroken is: zij hebben een prepaidkaart, en hebben die ondanks alle verwittigingen niet geregistreerd. Volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V) stelt alvast voor de termijn te verlengen: een deel van die anonieme simkaarten blijkt in alarmen te zitten.

Vanaf 7 juni moet van alle telefoonkaarten bekend zijn wie ze gebruikt. De telefoonbedrijven moeten alle anonieme simkaarten tegen dan blokkeren. De voorbije maanden hebben ze daar op alle mogelijke manieren publiciteit rond gevoerd, en hen het ene sms’je hierover na het andere gezonden. Deels tevergeefs: ongeveer één op de drie klanten heeft dit nog niet gedaan, zo heeft minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) aan volksvertegenwoordiger Veli Yüksel laten weten. “Dat is gigantisch veel”, vindt Yüksel. “Er zou beter alsnog een grote campagne gevoerd worden. De minister zou ook beter uitstel geven.” Maar De Croo is dit niet van plan: “Die maatregel is al lang gekend”, zegt hij.

Maar Yüksel wijst erop dat het probleem verder gaat dan mensen die niet meer kunnen bellen. Anonieme simkaarten blijken ook in telefoongestuurde alarminstallaties en andere domotica te zitten, en die reageren niet op de sms-jes van de operatoren.

Aanmeldingen lopen binnen

Telenet, moederbedrijf van Base, erkent dit. “Meestal zijn dit kaarten met abonnementen, maar niet altijd. Wij raden mensen met een alarminstallatie dan ook aan om even contact op te nemen met hun installateur”, zegt woordvoerster Isabelle Geeraerts. Telenet gaat op 7 juni alle betrokkenen afsluiten. Maar wie binnen het jaar naar een Base-winkel gaat met zijn afgesloten gsm, zal zijn nummer terugkrijgen als hij zich identificeert.

Proximus begint op 29 mei al nummers af te koppelen. “Wij geven hen tot 7 september om zich weer aan te melden”, zegt woordvoerder Jan Margot.

Volgens telecomwaakhond BIPT beginnen de aanmeldingen nu iets vlotter binnen te komen: de voorbije twee weken maakten 275.000 anonieme bellers zich bekend. Daardoor zat het BIPT gisteren aan 2,4 miljoen registraties op 3,7 miljoen kaarten. Een deel daarvan was niet actief, dus woordvoerder Jimmy Smedts verwacht niet dat daar verandering in komt. Zo kan het om jongeren gaan die startten met een prepaidkaart, maar uiteindelijk een abonnement kregen. Of mensen die een reserve-gsm hebben liggen die ze niet gebruiken.

De regering wou komaf maken met de anonieme simkaarten in de strijd tegen terrorisme. Al merken critici op dat in het buitenland wel nog dergelijke anonieme kaarten verkocht worden.

Hier kan je je registreren bij Base

Bekijk hier hoe je je registreert bij Proximus:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees