Fit & Gezond

Eén drankje per dag verhoogt al het risico op borstkanker

Eén drankje per dag verhoogt al het risico op borstkanker

Foto: Shutterstock

Slecht nieuws voor vrouwen die al graag eens een glaasje wijn drinken: al vanaf één luttel drankje per dag loop je een groter risico op het ontwikkelen van borstkanker. Dat blijkt uit een rapport van het World Cancer Research Fund en het American Institute for Cancer Research.

In België worden jaarlijks ongeveer 10.500 nieuwe gevallen van borstkanker geregistreerd en ongeveer 2.300 mensen sterven er ook effectief aan. Hallucinante cijfers, dus misschien denk je beter toch twee keer na voor je jezelf nog een glas wijn inschenkt. Dat het drinken van alcohol een invloed heeft op het ontwikkelen van kanker was al langer bekend, maar uit een nieuw Amerikaans rapport blijkt dat het wel eens nog nefaster zou kunnen zijn dan eerder werd gedacht.

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Anne McTiernan neemt het risico op het ontwikkelen van borstkanker bij vrouwen die nog niet in de menopauze zijn toe met 5 procent als ze dagelijks een glas alcohol drinken. Bij vrouwen die wel al in de menopauze zijn, loopt dat zelfs op tot 9 procent. "De toename na een drankje was nog relatief laag, maar het risico stijgt ook naarmate je meer drinkt", vertelt ze in een interview met CNN. "Dat is waarom we vrouwen afraden meer dan één glas per dag te drinken."

De reden waarom alcohol een grotere kans op borstkanker veroorzaakt, is omdat de consumptie ervan de aanmaak van extra oestrogeen stimuleert. Het is net die grote, voortdurende blootstelling aan het vrouwelijke hormoon die groei van kankercellen in de hand kan werken. 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees