Duizenden betogers voor protestmars tegen Trump: “Samen grijpen we hem figuurlijk terúg in het kruis”

Brussel -

Aan het Brusselse Noordstation zijn zonet duizenden manifestanten vertrokken voor een optocht door de hoofdstad, in het kader van de protestmars “Trump not Welcome”. Eerst waren er enkele toespraken, en daarin werd de straffe taal niet geschuwd. “Wij zijn hier vandaag met duizenden samen om Trump figuurlijk terúg in het kruis te grijpen”, aldus Jeff Jonckers, coördinator bij ABVV-Jongeren.

De protestmars kwam er op initiatief van enkele studenten uit Gent en Brussel, maar groeide al snel uit tot een grootschalige betoging met de steun van meer dan zeventig middenveldorganisaties, waaronder verschillende vakbonden, milieuorganisatie Greenpeace, de Vrouwenraad en Hart boven Hard. Meer dan 10.000 mensen hebben zich via Facebook voor de mars ingeschreven. Ook Amnesty International, Groen en PvdA sturen delegaties.

Veel betogers zijn ook ingegaan op de vraag van de organisatie om een roze “pussy hat” te dragen, een symbool voor vrouwenrechten dat ook tijdens de talloze ‘women’s marches’ na Trumps eedaflegging begin dit jaar, duchtig gedragen werd.

“Eenheid en solidariteit”

De initiatiefnemers willen “een boodschap van eenheid en solidariteit” brengen “tegenover Trumps polariserende en haatdragende discours”. “Het is geen mars tegen Trump als persoon, maar wel tegen het beleid en de ideeën waar hij symbool voor staat”, zegt klimaatactiviste en spoedarts Natalie Eggermont, die de betoging mee organiseert. “We komen op straat voor vrede, sociale rechten en een duurzame toekomst en roepen op om een dam te werpen tegen seksisme, racisme en discriminatie”, klinkt het.

“Obamacare”

Voor de betoging zich in gang trok, werden aan het Noordstation talrijke toespraken gehouden. Daarin passeerde zowat elke mogelijke Trump-maatregel van de voorbije maanden de revue. Vooral het opdoeken van “Obamacare”, het systeem voor ziekteverzekering onder voorganger Barack Obama, en het gebrek aan maatregelen voor het klimaat konden op veel boegeroep rekenen bij de aanwezige betogers.

“Trump brengt met zijn klimaatbeleid de hele wereld in gevaar”, aldus Jonkers. De talrijk opgekomen feministen, richten hun pijlen vooral op de seksistische uitlatingen van de president. “Als Trump vandaag goede vriendjes is met Saoedi-Arabië, waar vrouwen zelfs veroordeeld kunnen worden als ze verkracht worden, dan moeten álle vrouwen hun stem laten horen” aldus Vrouwenraad-voorzitster Magda De Meyer, met roze “pussy-hat”.

Tot slot kwamen ook de mensenrechten aan bod. “Trumps palmares inzake mensenrechten is bijzonder pover”, aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Wij willen dat de VS opnieuw de rol van gidsland inzake mensenrechten opneemt”.

Daarop vertrokken de betogers om 18 uur voor een optocht door de hoofdstad, via de Sainctelettesquare, de Antoine Dansaertstraat, het Beursplein en de Emile Jacqmainlaan, om uiteindelijk weer aan Brussel-Noord halt te houden. De betoging wordt afgesloten met enkele toespraken en concerten. Het einde van de manifestatie is voorzien rond 22 uur.

Hinder

De protestmars zal voor de nodige verkeershinder in de hoofdstad zorgen. De politie zet de straten langs het parcours af tijdens de passage van de manifestanten. Automobilisten blijven er volgens de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene maar beter uit de buurt. Wie zich toch met de auto in het centrum van de hoofdstad waagt, kan op de Twitteraccount van de politie (@zpz_polbru) terecht voor realtimeverkeersinformatie.

Corrigeer

MEER NIEUWS