Tweede broer en vader van Manchester-terrorist gearresteerd, “plande een terroristische aanval”

Tweede broer en vader van Manchester-terrorist gearresteerd, “plande een terroristische aanval”

(v.l.n.r), Hashem en Ramadan Abedi werden beiden in Libië gearresteerd op verdenking van terroristische banden. Foto: Facebook

In de Libische hoofdstad Tripoli is een jongere broer van de veronderstelde dader van de aanslag in Manchester gearresteerd, zo heeft het ITV News woensdag getwitterd en zo heeft de openbare omroep BBC op gezag van Libische media bevestigd. Intussen is ook de vader van de Manchester-terrorist gearresteerd op verdenking van banden met IS. Volgens de Libische autoriteiten plande de jongere broer van de Manchester-terrorist een terroristische aanval, dat meldt Reuters.

Het betreft Hashem Abedi, die wordt verdacht van banden met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Hij zou reeds dinsdagavond zijn gearresteerd.

Tweede broer en vader van Manchester-terrorist gearresteerd, “plande een terroristische aanval”
hashem kort na zijn arrestatie.

Intussen melden de Libische autoriteiten dat Hashem plannen had voor een aanslag in de Libische hoofdstad, Tripoli. Intussen zou ook de vader, Ramadan Abedi, gearresteerd zijn op verdenking van banden met terroristische groeperingen. Eerder op de dag schreeuwde hij nog de onschuld van zijn zoon, Salman, de dader achter de aanslag bij de Manchester Arena.

Tweede broer en vader van Manchester-terrorist gearresteerd, “plande een terroristische aanval”
Hashem Abedi (20). Foto: Facebook

LEES OOK. Vader van Salman Abedi spreekt voor het eerst: “Mijn zoon is onschuldig”

Hashem zou in contact hebben gestaan met zijn broer Salman. “We hebben bewijzen van banden met ISIS, samen met zijn broer”, zei Ahmed Bin Salem, woordvoerder van een Libische antiterreurdienst. “We volgen hem al anderhalve maand, hij had contact met zijn broer en was op de hoogte van de aanval.”

Eerder op de dag reageerde Ramadan Abedi, de vader van Manchester-terrorist, vanuit Tripoli, de Libische hoofdstad: “We geloven niet in het vermoorden van onschuldige mensen. Dat zijn wij niet.” Ook bevestigde hij dat zijn andere zoon, Ismaïl, gearresteerd werd door de Britse politie.

Voorts was Salman iets meer dan een maand geleden op bezoek in Libië, had zijn zoon vijf dagen voor de aanslag aan de telefoon gehad. Hij klonk “normaal”, aldus de vader. Ook zou Salman plannen hebben gehad om naar Saudi-Arabië af te reizen om de Ramadan met zijn familie te vieren.

Vijfde arrestatie

Omsteeks 19.00 uur berichtte de politie van Manchester een vijfde persoon te hebben opgepakt in het kader van het onderzoek. Vermoedelijk had de man banden met de Manchester-terrorist, Salman Abedi. “We hebben deze namiddag iemand in Wigam een arrestatie verricht, in het kader van het onderzoek naar het gruwelijke incident in Manchester”, klonkt het bij de politie van Manchester. “ Op het moment van de arrestatie had de man een pakketje op zich, we onderzoeken het pakketje.”

Corrigeer