Stad wil straat omvormen tot heuse winkelwijk

Shoppen in Brussel? Werken in Nieuwstraat zullen twee jaar duren

Nieuwe straatverlichting en nieuwe klinkers geven een heel ander uitzicht. Foto: rdb

Brussel -

In de Nieuwstraat gaan maandag de langverwachte renovatiewerkzaamheden van start. De werken zullen twee jaar duren en moeten de ‘winkelstraat omvormen tot een winkelwijk’. Tijdens de soldenperiodes zal er niet worden gewerkt.

Na jarenlang palaver over de herinrichting van de Nieuwstraat, is het op 29 mei zo ver. Dan gaan arbeiders de straat opengooien en start de renovatie. Die werd de voorbije jaren steeds uitgesteld.

Dat de stad Brussel nu plots communiceert over het dossier, doet ze naar eigen zeggen omdat ze eerst grondig wilde overleggen met de handelaars.

“Woensdagochtend hebben we een laatste keer samengezeten met iedereen om het definitieve plan uit de doeken te doen”, zegt schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR).

Speciale klinkers

“Ik denk dat iedereen tevreden is dat de werken eindelijk beginnen. De straat verkeert in catastrofale staat. Je krijgt eerder het gevoel dat je in een corridor loopt waar je zo snel mogelijk uit wil. Wij willen van de winkelstraat een winkelwijk maken.”

Speciale klinkers en een nieuwe soort verlichting moeten de Nieuwstraat aantrekkelijker maken.

Ook straten die uitmonden in de Nieuwstraat worden aangepakt, net als de parallelle Adolphe Maxlaan.

“In de omgeving van het Martelarenplein willen we ook meer horeca”, zegt de schepen.

Van het pleintje tussen de Finisterraestraat en de Koolstraat wordt een openbare ruimte gemaakt, zonder autoverkeer.

Bereikbaarheid

Handelaars hebben bedenkingen. Uit een kleine rondvraag blijkt dat veel handelaars zich zorgen maken over de bereikbaarheid van hun zaak.

“We beseffen dat er hinder zal zijn, dat is onvermijdelijk”, zegt de schepen.

“Maar de werkzaamheden zullen stilliggen in de soldenperiodes om de handelaars zo veel mogelijk te sparen. Een ombudsman wordt aangesteld om problemen zo snel mogelijk op te lossen. We hopen op termijn met deze heraanleg bekende merkwinkels aan te trekken”, besluit Geoffroy Coomans de Brachène.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees