Spektakel in Giro gegarandeerd met aankomst bergop, en wat na oorlogsverklaringen tussen toppers?

Spektakel in Giro gegarandeerd met aankomst bergop, en wat na oorlogsverklaringen tussen toppers?

Vandaag staat de vijfde en laatste aankomst bergop in deze Giro op het menu. Het parcours van de 19e etappe oogt veelbelovend en na de oorlogsverklaringen tussen Dumoulin en Nibali lijkt spektakel nu al gegarandeerd.

Volg hier de 19e etappe in de Giro LIVE van start (om 12u) tot finish!

De rit van Innichen naar Piancavallo is alweer een zware dobber: 191 kilometer lang met onderweg drie officiële cols. De beklimmingen worden naarmate de finish nadert ook zwaarder.

Spektakel in Giro gegarandeerd met aankomst bergop, en wat na oorlogsverklaringen tussen toppers?

Van bij de start gaat het omhoog richting de Passo di Monte Croce Comelico (cat. 3) en meteen erna de Cima Sappada. Na een lange afdaling met onderweg enkele tunnels wacht halfweg koers de Sella Chianzutan (cat 2.). Een col van 11 kilometer in twee stukken, met de steilste stukken (tot 11%) halfweg.

Spektakel in Giro gegarandeerd met aankomst bergop, en wat na oorlogsverklaringen tussen toppers?

Maar dan moet het zwaarste dus nog komen. De slotklim naar Piancavallo is 15,5 kilometer lang met een gemiddelde van 7,3 procent. Na zes eerste steile kilometers volgt een strook van 14 procent. Nadien vlakt de klim steeds meer af. De favorieten die nog eens alles of niets willen spelen, kunnen dus best vroeg genoeg beginnen met hun aanvalswerk.

Spektakel in Giro gegarandeerd met aankomst bergop, en wat na oorlogsverklaringen tussen toppers?

Oorlog tussen Dumoulin en Nibali?

En dan wordt er vooral naar Vincenzo Nibali gekeken. De Italiaan volgt op meer dan een minuut van Tom Dumoulin en weet dat hij nog voor de tijdrit op de slotdag iets moet proberen. En na de oorlogsverklaringen heen-en-weer tussen de Nederlander en de Italiaan gisteren lijkt het erop dat we een open strijd mogen verwachten.

Nadat Dumoulin de combine van Nibali en Quintana openlijk afkeurde, laakte Nibali vervolgens de pretentie van Dumoulin toen die op de fiets hen had uitgedaagd à la Lance Armstrong waarna de nog steeds comfortabel leidende Nederlander de bal nog eens terugkaatste: “Ik hoop van harte dat Nibali en Quintana straks niet op het podium staan.” Hoe zacht de speldenprikjes gisteren waren tijdens de koers, zo hard waren de verbale meppen tussen de favorieten achteraf. En hoe meer we vandaag mogen verwachten...

Ook Quintana spreekt veelbelovende taal

En wat met Nairo Quintana? De Colombiaan kondigde maandag op de laatste rustdag met veel bombarie aan dat hij zeker ging aanvallen om Dumoulin zo veel mogelijk tijd aan te smeren. Drie dagen later heeft hij 2’10” goed gemaakt, en moet hij nog amper 31 seconden goedmaken, maar dat dankt hij vooral aan de opspelende darmen van de rozetruidrager. Gisteren probeerde Quintana tot drie keer toe aan te vallen, zelfs bergaf. Maar uiteindelijk kwam hij over de meet in het wiel van Dumoulin. “Het was een zware rit. Ik was sterk, maar Dumoulin was dat ook. De klim op het einde lag mij niet. De klim van Piancavallo ligt mij veel beter”, sprak alweer strijdlustige taal.

De Colombiaan kan alvast rekenen op een sterke ploeg: Izagirre, Anacona en Amador rijden zich elke bergrit de pleuris om in de aanval te zitten en zo hun kopman bij te staan mocht die de sprong wagen. Toch oogt Quintana gewoon niet goed genoeg. De Quintana van nu lijkt in niets op de flukse versie die in de Tirreno op de Terminillo of in deze Giro op de Blockhaus de tegenstand aan flarden reed. Of ook hij moet het beste tot laatst hebben bewaard...

Tussenstand:

1. Tom Dumoulin (Sunweb) in 80u00’48”

2. Nairo Quintana (Movistar) +31”

3. Vincenzo Nibali (Bahrain) +1’12”

4. Thibaut Pinot (FDJ) +1’36”

5. Ilnur Zakarin(Katusha) +1’58”

Pantani achterna

De aankomst in Piancavallo werd nog maar één keer eerder aangedaan in de Giro: Marco Pantani won in 1998 en zou later ook die Giro winnen.

Corrigeer