"Dumoulin niet aangevallen tijdens plaspauze maar gepakt na eigen onoplettendheid"

"Dumoulin niet aangevallen tijdens plaspauze maar gepakt na eigen onoplettendheid"

Foto: Photo News

Roze trui Tom Dumoulin verzeilde in de negentiende etappe van de Giro in een lastig parket door een vroege aanval van de andere topfavorieten, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana. Volgens de eerste berichten op sociale media kwam die aanval er op het moment dat de Nederlander even aan de kant stond voor een plaspauze. Iets wat niet onreglementair is, maar wel bijzonder onsportief. Achteraf bleek echter dat Dumoulin gewoon niet goed gepositioneerd zat op dat moment.

Het was het Italiaanse RAI dat zei dat de aanval er kwam tijdens een plaspauze van Dumoulin en zelfs meldde dat Movistar-renner Rojas bij Dumoulin was gebleven om het sein te geven aan Quintana om aan te vallen, opdat Quintana en Nibali meteen vol konden doortrekken. Die twee geruchten bleken echter niet te kloppen: Dumoulin zat gewoon net ver achterin. Het was door zijn eigen onoplettendheid dat hij achter de feiten moest aanhollen. Ploegleider Luke Roberts van Sunweb bevestigde zelf dat Dumoulin in de staart van het peloton zat op het moment van de aanval. Geen plaspauze dus.

Feit is dat Dumoulin op zijn tellen moet passen en dat de concurrentie klaar zit om hem op élk zwak moment aan te vallen. De Nederlander joeg gisteren Nibali en Quintana immers tegen zich in het harnas door te stellen dat hij “hoopte dat ze hun podiumplaatsen zouden verliezen”. De Nederlander reageerde daarmee op de manier waarop de twee topfavorieten de hele race in zijn wiel waren gebleven. “Hier zal hij op de weg voor boeten”, repliceerde Nibali. De twee leken voor de rit nog vrede gesloten hebben, maar de geruchten dat de aanval plaatsvond tijdens een plaspauze van Dumoulin doen vermoeden dat Nibali en Quintana woord hebben gehouden.

Voor Dumoulin was het al de tweede keer dat hij tijd verloor door een sanitaire stop.Eerder verspeelde hij ook al enkele minuten door net voor de slotklim van de koninginnenrit de gracht in te moeten met diarree.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.