Deze vuilnisophalers dreigen werk neer te leggen: “Onze emmer loopt over”

Deze vuilnisophalers dreigen werk neer te leggen: “Onze emmer loopt over”

De vuilnisophalers zullen staken als de directie maandag niet met een degelijk voorstel komt. Foto: lds

Galmaarden / Liedekerke / Affligem / Aalst / Lede / Ninove / Erpe-Mere / Haaltert / Denderleeuw / Geraardsbergen / Sint-Lievens-Houtem / Herzele / Zottegem / Kluisbergen / Oosterzele -

Het ongenoegen van de ILvA-ophalers heeft zijn kookpunt bereikt: na een personeelsvergadering die niet het verhoopte resultaat opleverde, dreigen ze met een staking voor onbepaalde duur. Maandagochtend wordt de knoop doorgehakt.

De bal ging woensdag aan het rollen na een personeelsvergadering bij Intercommunale Land van Aalst (ILvA), die vuilnis ophaalt in vijftien gemeenten. Volgens de vakbond is de maat vol. “Een jaar geleden kaartten we dezelfde problemen aan”, zegt ACOD-secretaris Dirk Van Himste. “Onze emmer loopt over. We laten niet meer met ons sollen.”

Maandagmorgen om 6 uur wordt, afhankelijk van de voorstellen van de directie, gestemd of er al dan niet gestaakt wordt voor onbepaalde duur. De socialistische en christelijke vakbonden ACOD en ACV dienden daartoe een stakingsaanzegging in. Komen ze maandag niet tot een akkoord, dan dreigt het huisvuil in Aalst, Affligem, Denderleeuw, Erpe-Mere, Galmaarden, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Liedekerke, Ninove, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem te blijven staan en dat in broeiende temperaturen.

Joeri Mens (44), chauffeur bij ILvA, vakbondsafgevaardigde bij ACOD en Aalsters carnavalsprins van 2015, legt uit wat er schort: “De werkdruk wordt alsmaar verhoogd, een dag verlof nemen is nooit mogelijk zelfs niet als het maanden op voorhand is aangevraagd. Voor de ophalers is het zwaar, en ook voor de chauffeurs. Het gebeurt dat we in plaats van 6 tot 16 uur, van 6 tot 22 uur in een camion zitten. Dat is niet meer verantwoord om te bollen.”

Meer respect

Naast het respecteren van de werkuren willen ze meer leefbare rondes en tonnages. Ook moet er een meer “respectvol sanctiebeleid” komen, klinkt het, “waarbij niet het straffen en het opstellen van verslagen, maar de mens centraal staat”. De opladers hebben het gevoel dat ze niet gerespecteerd worden door de ploegbazen en de directie voor hun inspanningen en het geleverde zware werk.

Tot slot klagen de parkwachters dat ze geen kuisdag meer hebben omdat ze om de haverklap moeten inspringen bij de ophaling, en vragen ze richtlijnen bij agressief verbaal gedrag door derden.

De directie van ILvA zegt bereid te zijn om te luisteren naar alle personeelsleden en te onderhandelen over mogelijke oplossingen. “Maandag zal een voorstel worden gedaan om aan de eisen van de vakorganisaties tegemoet te komen”, zegt woordvoerster Tina Verraes. “Indien dit voorstel niet wordt aanvaard en er tot een staking wordt overgegaan, bestaat de kans dat het afval niet wordt ingezameld zolang de actie duurt. Toch bied je best je afval aan. In het geval dat de inzamelploeg tegen het einde van de dag niet is langsgeweest, vragen we het afval terug in huis te nemen en bij een volgende inzameling opnieuw aan te bieden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees