Omstreden wijk op grond van voormalige Ottenstadion zit op koers

Gent - De Stad blijft voorlopig achter de nieuwe woonwijk op de grond van het voormalige Ottenstadion staan, ook al klinkt uit allerlei hoeken protest. “Waar is de transparantie die was beloofd na Optima?”

Het rommelt aan het Ottensta­dion. Het klinkt als een krantentitel van vijf jaar geleden, toen KAA Gent nog voetbalde in Gentbrugge. Maar het geldt vandaag ook. Het Ottenstadion is er niet meer, maar het rommelt over de toekomst van de grond van het voormalige sta­dion.

De Stad wil via het stadsontwikkelingsbedrijf sogent met een private ontwikkelaar 300 wooneenheden bouwen op het terrein waar het stadion stond. Het project kreeg de naam Ecowijk Gantoise en wordt in de markt gezet als een “revolutionaire wijk van de toekomst”.

Maar de buurt verzet zich hevig. Er werden 550 bezwaren ingediend. En er klinkt commentaar uit linkse hoek - er zitten geen sociale woningen in de Ecowijk - én rechtse hoek.

Hoge nood

Toch lijkt de Stad voorlopig niet van plan het project terug te schroeven. N-VA probeerde deze week in de gemeenteraad de plannen on hold te laten zetten, maar SP.A, Groen en Open VLD stemden dat weg. “Het is niet ongewoon bij een project van deze schaal dat er onrust is. Maar gezien de hoge nood aan kwaliteitsvolle woningen in onze stad, zien we geen reden om in te gaan op die vraag”, zei schepen van Stadsontwikkeling Sven Taeldeman (SP.A).

De buurtbewoners zijn vooral boos over het feit dat de Ecowijk in 2013 werd aangekondigd aan de buurt als een wijk met 180 à 200 woningen. Sogent ging oorspronkelijk de grond van de hockey- en tennisclub La Gantoise, naast het Ottenstadion, ruilen voor een lap grond aan de Watersportbaan.

La Gantoise besloot echter haar gronden zelf zo veel mogelijk te “maximaliseren”, om haar nieuwe gebouwen aan de Watersportbaan te kunnen financieren. Omdat beiden elk de helft van de gronden bezitten, werd met sogent één gemeenschappelijk project opgezet. Dat verklaart het gestegen aantal woningen in de plannen.

Winstmaximalisatie

“Daar is op zich niets mis mee, als private speler”, zegt Gert Robert (N-VA), die ook in Gentbrugge woont. “De vraag is waarom het stadsbestuur zonder meer meestapt in dit verhaal van winstmaximalisatie?” Dat de woningen ondertussen al volop verkocht worden, zonder enige vergunning, gooide olie op het vuur in de buurt.

Extra detail is dat een van de private firma's achter de plannen Bopro is, een grote ontwikkelaar gelinkt aan AA Gent-praeses Ivan De Witte. Robert: “Op een bepaald moment krijgt een beperkt netwerk van vastgoedmensen vat op een project, tegen de oorspronkelijke zienswijze van de stad in. Van de transparantie die na de Optima-commissie was beloofd, is hier weinig te merken.”

Taeldeman verdedigde de Ecowijk in de gemeenteraad. “60 woningen per hectare is een verantwoorde dichtheid op die plek. De tram ligt vlakbij, 20 tot 40 procent zijn budgetwoningen en de bouwhoogte sluit aan op het omliggende woonweefsel.”

De plannen zijn nog in aanvraag. Er is nog geen vergunning. In juni moet de gemeenteraad wel al principieel stemmen over het aanleggen van nieuwe wegen voor de wijk. Zal het blijven rommelen aan het Ottenstadion?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio