Deze vissen helpen je groenten kweken (en eindigen zelf op je bord)

© © if

Het enige wat je moet doen om zelf groenten en eetbare vissen te kweken, is af en toe wat voedsel in het aquarium strooien. Aquaponie klinkt veelbelovend. Nu nog de Brusselaars overtuigen.

Yves Coudron

Je hebt een aquarium met vissen en je zet er een bak met planten op. Een pomp brengt het water van het aquarium naar de planten. Een afloop brengt het water van de plantenbak terug naar het aquarium. Dat is -in een notendop- aquaponie. Een eenvoudig systeem, dat toch een belangrijke werking heeft. “De planten halen alle noodzakelijke voedingsstoffen uit het water van het aquarium, dat ‘bevuild’ is met de uitwerpselen van de vissen”, zegt biologe Laurence Vanneyre, één van de drijvende krachten achter Aquaponie Bxl. “Eens ze die voedingsstoffen onttrokken hebben, keert het gezuiverde water terug naar het aquarium. Het enige wat de kweker moet doen, is eten geven aan de vissen. Wie op reis gaat of even niet thuis is, kan ook een automatisch voedersysteem inschakelen. Het aquarium schoonmaken hoeft niet, want dat doen de planten.”

Eetbare vissen

Aquaponie heeft niets dan voordelen. “De opbrengst is veel groter dan die van een klassieke plantenbak, want daarin moeten de wortels zich in de aarde uitstrekken om zo veel mogelijk voedingsstoffen op te nemen”, zegt Vanneyre. “Bij aquaponie lopen die bijna loodrecht naar beneden. Daardoor kan je veel meer planten op een kleine oppervlakte kweken. Als het systeem groot genoeg is of als het hoog genoeg staat, dan hoef je je zelfs niet te bukken. Het is dus ideaal voor tuiniers met rugpijn of een beperkte mobiliteit.”

Met aquaponie kan je allerlei planten kweken met siervissen zoals goudvissen. Wie een aquarium vanaf een kubieke meter gebruikt, kan er zelfs eetbare forellen en karpers kweken. Ook groenten zoals spruiten, spinazie, courgettes en tomaten zijn mogelijk. De enige groenten die je niet kan kweken, zijn aardappelen en wortels omdat die onder de grond groeien. Ook fruitsoorten zoals aardbeien en meloenen zijn mogelijk. Appels en peren zijn echter geen optie, want die groeien aan bomen.

Growfunding

Aquaponie is ideaal voor mensen die willen tuinieren, maar niet veel plaats hebben. Het kleinste systeem meet vijftig op zestig centimeter en bevat twintig liter water. Zo'n pakket kost 350 euro, inclusief vissen en planten. Een model van 120 liter kost 850 euro. “Om alles goedkoper te maken, hebben we een growfunding gelanceerd”, zegt Vanneyre. “Met het ingezamelde geld willen we een stuk van het productieproces automatiseren. We willen Brusselaars aansporen om groenten en fruit op een ecologische manier te kweken.”

Meer info over het project vind je op deze website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen