Personeel ILvA staakt zeker nog tot woensdag

De stakers vinden de rondes te zwaar en hekelen het sanctiebeleid van de directie. Foto: lds

Affligem / Liedekerke / Galmaarden -

De personeelsleden van ILvA beslissen pas dinsdagmiddag tijdens een personeelsvergadering of ze terug aan de slag gaan. Tot dan wordt er in drie Pajotse gemeentes geen afval opgehaald en blijven de containerparken gesloten.

Het personeel van het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu Land van Aalst (ILvA) besliste maandagochtend om een stakingsaanzegging van onbepaalde duur in te dienen. In het Pajottenland staat ILvA in voor de afvalophaling in de gemeentes Affligem, Liedekerke en Galmaarden en de uitbating van de containerparken.

De onderhandelingen tussen de socialistische en christelijke vakbonden en de directie zijn nog aan de gang. De directie stelde voor om vijf vacatures open te zetten voor laders en twee voor de recyclageparken, maar de vakbonden eisen meer garanties. Zo blijven de rondes volgens hen te zwaar, en moet er serieus gesnoeid worden in het ‘ridicuul’ sanctiebeleid. De directie zit dinsdagnamiddag opnieuw samen met de vakbonden in de hoop om tot een akkoord te komen.

Vooral in Affligem zorgde de staking maandag al voor problemen. Daar werd normaal het papier en karton en de PMD-zakken opgehaald. Omdat het zondagavond nog niet duidelijk was of de staking ging doorgaan, werd aan de bewoners gevraagd het afval toch aan te bieden. Het gevolg was dat heel wat PMD-zakken en stapels karton maandag een hele dag in de felle hitte bleven staan. Het tropische verlengde weekend had voor heel wat extra afval gezorgd.

Het is nog niet duidelijk of ILvA na de staking extra ophaalrondes voorziet. Voorlopig raadt het bedrijf aan alle afval terug binnen te zetten en pas aan te bieden als de staking voorbij is. Ook de containerparken blijven gesloten, dus daar kan het afval ook niet afgezet worden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio