Vorig jaar een illegale ondergrondse bunker, nu een gesubsidieerde ontmoetingsplaats

Helemaal weg is ‘De Put’ nog niet. De Zwankendamse jongeren hebben hun nieuwe stek die naam gegeven. Foto: ddj, if

Lissewege / Brugge -

De Zwankendamse jongeren die vorig jaar een ondergrondse bunker bouwden krijgen nu de kans om 500 meter verder een pop-up te bouwen langs de vaart. “Met dit project willen we de negatieve naklank omzetten in een positief verhaal.”

De kogel is eindelijk door de kerk voor de Zwankendamse jongeren die eerder dit jaar ophef veroorzaakten door een ondergrondse bunker te bouwen en daarvan hun clubhuis te maken. Toen hun onderaardse constructie ontdekt werd wou aanvankelijk niemand toegeven wie ervoor verantwoordelijk was uit schrik voor de gevolgen, want die waren niet min. Het afbreken van het bouwwerk zou 8.000 euro kosten en daarvoor zouden de initiatiefnemers moeten opdraaien.

LEES OOK: VIDEO. Politie ontdekt levensgevaarlijk ondergronds ‘jeugdhuis’

Toen bekend raakte dat een aantal lokale jongeren erachter zaten omdat ze maar geen eigen plekje kregen om hun eigen ding te doen gingen politie, politiek en de jongeren vervolgens in dialoog. “Eerst was er sprake dat ons een schadevergoeding of een taakstraf te wachten stond, maar burgemeester Landuyt spoorde ons gelukkig aan om met een positief alternatief te komen”, zegt woordvoerster van de bende, Sandy Bogaerts. “Net op dat moment deed de Stichting P&V, een organisatie die opkomt tegen de sociale uitsluiting van jongeren, een projectoproep onder de noemer My Future, Our Society.”

De jongeren dienden een dossier in, worstelden zich door een uitgebreide selectieprocedure met het voorstel om een pop-up langs de vaart te bouwen, en werden uiteindelijk als één van de acht winnaars verkozen die 12.000 euro budget krijgen. De bende begint straks dus opnieuw te bouwen en tegen 30 juni moet de halfoverdekte houten pop-up er staan, en dat tot het einde van de zomer.

Wat kan er beter?

Maar wie denkt dat de jongeren er de hele zomer enkel pinten gaan drinken komt bedrogen uit. “Met ons initiatief willen we het probleem van het gebrek aan plaats voor jongeren in Brugge-Noord op de agenda van de politiek plaatsen”, zegt nog een andere van de jongeren, Arno Dekeirsschieter. “Het gaat dus om meer dan een tijdelijke ontmoetingsplaats bouwen. Iedereen is welkom om iets te organiseren en daarom wordt een agenda aangemaakt op de Facebookpagina.”

Vervolgens willen ze alle jongeren die passeren aan een bevraging onderwerpen over waar het hen hier aan mankeert en hen betrekken bij brainstormsessies. “Op het einde van de zomer formuleren we dan op basis van de verkregen info een lijst met concrete vragen of aanbevelingen naar de lokale overheid. Zo willen we jongeren betrekken bij het beleid en proberen we het besluitvormingsproces te beïnvloeden. Maar eerst willen we de bittere nasmaak van begin dit jaar straks even doorspoelen met een frisse pint in de pop-up.”

Corrigeer

MEER NIEUWS