WIELRENNEN AMATEURS ronde van haspengouw - Tony Stippelmans koerst met Paxx Global Cycling voor goede doel

“Christelijke inspiratie is ons uitgangspunt”

© Guy Meurs

Afgelopen weekend ging de Ronde van Haspengouw van start in Heide-Linter, een driedaagse waarvan de plaatselijke club de openingsrit organiseerde samen met Paxx Global Cycling, de Sint-Truidense wielerclub met een heel merkwaardige identiteit.

Georges Boets

Goede renners heeft die organisator van de Ronde van Haspengouw wel, zoals Jochem Raemaekers die in Heide-Linter de spurt bij de achtervolgers won, wat hem de vijfde plaats opleverde. En Gody Jacobs, die als mountainbiker ook nationaal soms potten breekt.

Het aparte van dit verhaal is dat die resultaten helemaal niet van primair belang zijn. “De renners staan in de koers centraal”, licht Tony Stippelmans de filosofie van zijn club toe, “maar ons uitgangspunt is dat we christelijk geïnspireerd zijn, vandaar onze naam.”

Sociale aspect

“Wij zijn meteen de enige club in Europa die het sociale aspect op de eerste plaats zet. Zo trokken we in februari met drie mensen naar Gambia: mijn zoon Michaël, die als dertiger ploegleider geworden is en als renner stopte, Jeroen Maes en Yannick Vanreppelen. Wij gingen eerder al een paar keer naar ginder en hebben er een plaatselijke afdeling, met ook een vrouwenteam.”

“Een koers is daar een heel spektakel. Je kan dat niet vergelijken met hier, waar bijvoorbeeld de koers stipt van start gaat. Ginds wordt een koers die om 10 uur 's morgens gepland is, soms pas om twee uur in de namiddag op gang gebracht.”

Aanpassing

“Het is daar telkens weer een aanpassing. Je kan je dat hier niet voorstellen.”

“Het typische van onze club is dat de kameraadschap essentieel is, en dat de renners hun steentje bijdragen in het sociale opzet. Met onze schenking uit de clubkas kunnen zij fietsen kopen voor de vrouwen. De leefwereld van die vrouwen verandert compleet wanneer ze leren fietsen en zich sneller kunnen verplaatsen.”

“Dergelijke impulsen willen we over de hele wereld geven. Zo trekken we volgend weekend naar Nice en in augustus gaan we weer koersen in het Poolse Tatragebergte. Daar in dat drielandenpunt doen we ook Tsjechië en Slowakije aan. Daar waren we al twee keer.”

“De eerste keer wonnen we twee ritten en het eindklassement, de tweede keer een rit en werden we tweede in de eindstand. Die uitslagen zijn niet essentieel, kameraadschap is dat zoveel meer. De zogezegd mindere renners worden bij ons evenzeer gewaardeerd. Wie ons beter wil leren kennen, kan terecht op onze website www.paxxglobalcycling.com.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs