Matteo Simoni maakt reclame voor katholieke internaten: “Mijn kinderen stuur ik ook naar kostschool”

Matteo Simoni maakt reclame voor katholieke internaten: “Mijn kinderen stuur ik ook naar kostschool”

Televisiekok Jeroen Meus en de Vlaamse acteurs Clara Cleymans, Jannes Coessens en Matteo Simoni getuigen in een reeks promotievideo’s van het Katholiek Onderwijs over wat het verblijf in een katholiek internaat voor hen betekend heeft. Het vormen van hun persoonlijkheid, wat structuur in hun leven brengen, leren samenleven met leeftijdgenoten, fantastische vrienden voor het leven maken, enzovoort... het zijn enkele van de meerwaarden van het internaatsleven volgens de BV’s.

De internatencampagne van Katholiek Onderwijs Vlaanderen werd dinsdagnamiddag voorgesteld in het Regina Caeli Internaat in Dilbeek. Een van de verrassingen van de persconferentie was dat Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, te kennen gaf dat hij zelf de nacht ging doorbrengen in dit internaat in Dilbeek.

Lieven Boeve noemde de internaten het “best bewaarde geheim” van het katholiek onderwijs. “Ze bieden fysieke en emotionele veiligheid, ze zijn goed voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen en ze hebben ook een rol te spelen in de overdracht van waarden en normen”, zegt Boeve.

“Iedereen moet naar het internaat”

Al die aspecten worden door de BV’s in de verf gezet, van het brengen van structuur in het leven (Jeroen Meus in internaat Ter Duinen in Koksijde) tot het leren samenleven en plezier beleven met anderen (Clara Cleymans in het Lemmensinstituut in Leuven) of het leren respecteren van de opvoeders (Matteo Simoni in Kindsheid Jesu in Hasselt). “Ik denk dat ik mijn kinderen ook naar het internaat ga sturen”, besloot Matteo Simoni zijn tussenkomst in de videoclip, terwijl Clara Cleymans als boodschap had dat voor haar part “iedereen naar het internaat moet”.

Het vrije onderwijsnet telt 99 internaten in Vlaanderen en Brussel: 43 in West-Vlaanderen (met 3.440 leerlingen in 2016), 22 in Oost-Vlaanderen (met 1.725 leerlingen), 14 in Limburg (met 880 leerlingen), 11 in het aartsbisdom Mechelen-Brussel (met 737 leerlingen) en 9 in Antwerpen (met 876 leerlingen).

In totaal gaat het dus om 7.658 scholieren die in het lager en middelbaar onderwijs van het vrije net in het lopende schooljaar intern zijn. Een cijfer dat ongeveer constant is gebleven sinds 2002, met een opmerkelijke piek van 8.472 internen in 2010, wat toegeschreven wordt aan het effect van kookprogramma’s, genre ‘Mijn Restaurant’, die een stormloop op kokschoolinternaten tot gevolg had.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees