Atletiek Meerkampen

Noor Vidts sloopt 6.000 punten-grens met vier nieuwe records

Noor Vidts sloopt 6.000 punten-grens met vier nieuwe records

Noor Vidts Foto: BELGA

Vilvoorde -

In de schaduw van olympische kampioene Nafi Thiam schreef ook Noor Vidts atletiekgeschiedenis in Götzis. De Vilvoordse die dinsdag 21 werd, sloopte voor het eerst de 6.000 punten. Ze brak ook records in vier van de zeven onderdelen.

Haar trainer Fernando Oliva vond aanvankelijk dat ze 6.000 punten had moeten hebben alvorens naar het walhalla van de meerkampen af te reizen, maar de gemaakte vorderingen op training en haar prestatie op de zevenkamp van Firenze deden hem van gedacht veranderen. “Het was mijn eerste deelname in Götzis”, legt de studente bio-ingenieur uit. “Ik was enorm onder de indruk van het evenement, dat ook veel Belgische fans lokte. Het was wennen met al die camera's en televisieploegen. Het begin van het concours verliep moeizaam, hoewel ik een seizoensbeste lukte op de 100m horden, maar in het hoogspringen kwam ik jammer genoeg niet hoger uit dan 1,74m, waar mijn record toch 1,81m is. Het kogelstoten (pr van 13,95m) en mijn 200m (pr van 24.21 of sneller dan Nafi Thiam die 24.40 liet optekenen, bij een tegenwind van 1,6m, eg) daarentegen waren schitterend.”

“Op de tweede dag geraakte ik eindelijk weer over de zes meter in het ver: eerst 5,85m, dan een nulsprong en 6,02m. Voorts verbeterde ik eindelijk mijn record in het speerwerpen, dat ik op 36,44m bracht en ik boekte een vierde record over de 800m met reekswinst in 2.10.96, wat een mooi totaal geeft van 6.024 punten.”

Dromen van Londen

Haar concurrente Hanne Maudens deed net nog beter met 89 punten meer.

“Vroeger waren er aan elkaar gewaagd, maar ik besteedde minder tijd aan atletiek en meer aan mijn studies, zodat zij kon uitlopen op mij. Geleidelijk aan kom ik weer dichter. Mijn kogel en 200m waren echt goed, in mindere mate mijn 800m. Ik moest maar volgen en er tijdig over spurten.”

“Of ik het zag aankomen? Neen, ik verwachtte niet dat ik nu al 6.000 punten zou halen. Mijn voorbereidende wedstrijden waren niet zo goed, maar ik voelde de vorm komen en ik had er zin in.”

Noor Vidts heeft sinds Firenze al twee selecties op zak: het EK voor beloften en de universitaire spelen. De WK-limiet staat op 6.200 punten. Met haar 6.024 punten mag Noor Vidts misschien beginnen dromen van Londen?

“Hoog en horden kunnen nog veel beter en in het speerwerpen komen de 40m stilaan in zicht. In het verspringen liet ik een voet liggen voor de plank. Indoor sprong ik al 6,11m. Er zijn dus nog groeimogelijkheden. Misschien haal ik de WK-limiet op het EK in Polen, maar dit zit niet in mijn hoofd. Alles op zijn tijd. Mocht ik de 6.200 punten in Bydgoszcz halen, dan laat ik de Universitaire Spelen in Taiwan vallen. Nu breekt een blokperiode weer aan.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio