Robert volgde een opleiding bij de Waalse VDAB en nu moet hij plots 538 euro extra belastingen betalen

Robert volgde een opleiding bij de Waalse VDAB en nu moet hij plots 538 euro extra belastingen betalen

Foto: Thomas Van Ass

Robert Cappuci uit Seraing is al vijf jaar werkzoekend. De man volgde recent een opleiding bij Forem, de Waalse VDAB, en nu ontdekte Robert dat hij hierdoor 538 euro extra belastingen moet betalen. Zijn dergelijke toestanden ook mogelijk bij ons in Vlaanderen? “Zeer vreemde situatie,” horen we bij VDAB. En ook de FOD Financiën vindt het een bizar en ongeloofwaardig verhaal. Ondertussen zit de Waalse man met de handen in het haar. “Ik kan dat bedrag helemaal niet betalen!”

Omdat hij 21 euro aan opleidingsvergoedingen gekregen heeft van Forem (de Waalse VDAB) moet Robert Cappuci uit Seraing nu 538 euro overschrijven naar de fiscus. “Dat is toch ongelofelijk”, aldus Robert in de Waalse krant La Meuse.

“Ik heb 32 jaar gewerkt, maar de afgelopen vijf jaar ben ik werkzoekend. Ik doe mijn best en volg de instructies van Forem op. Ik heb zelfs een opleiding gevolgd bij hen om me nog beter te motiveren tijdens m’n zoektocht naar werk. 21 uur in totaal heeft die opleiding geduurd. Ik wist aanvankelijk zelfs niet dat ik hiervoor een vergoeding van 1 euro per uur kreeg.”

Ook het geval bij VDAB?

De VDAB organiseert in Vlaanderen eveneens cursussen waarbij werkzoekenden het bedrag van 1 euro per les krijgen. “Als stimulans voor werkzoekenden uit eeninkomensgezinnen om dergelijke opleidingen te volgen”, legt Shaireen Aftab, woordvoerster van VDAB, uit. “De werkzoekende krijgt dat bedrag op zijn of haar rekening gestort en ontvangt ook een loonstrook. Het is de bedoeling dat werkzoekenden deze inkomsten ingeven op hun belastingaangifte, net zoals ze ook hun uitkering moeten ingeven.” Bij de VDAB moet de persoon in kwestie wel minstens 150 uren opleiding volgen, en dit minstens 24 uur per week.

Hoe is dit mogelijk?

Robert kreeg onlangs een brief van Forem waarin stond dat hij 21,25 euro aan opleidingsgeld moet ingeven op zijn belastingaangifte. “Ik was verbaasd, want als werkzoekende vul ik normaal niets meer in op mijn aangifte.”

Toen hij op Tax-Calc een simulatie deed, viel Robert al helemaal van zijn stoel. “Uit de simulatie bleek dat ik een belasting van 538 euro zou moeten betalen. In het geval dat ik die 21,25 euro niet had ontvangen, zou ik echter niets moeten betalen.”

Robert trok hierop meteen naar een financiële instelling in zijn thuisstad Seraing. “Daar bevestigden ze dat ik effectief zwaar belast zou worden, omdat ik door die inkomsten van 21,25 euro in een hogere belastingschijf terecht ben gekomen.”

Kan dit ook in Vlaanderen?

Bij de FOD Financiën vinden ze het een bizar verhaal. “Het is gewoonweg onmogelijk dat extra inkomsten van slechts 21 euro tot een belasting van 538 euro zouden leiden,” zegt Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën.

Ook de bewering dat de man in een hogere belastingschijf terechtgekomen zou zijn door die beperkte inkomsten van de opleiding bij Forem, verklaart volgens FOD Financiën dit hoge bedrag niet. “Als hij in een hogere belastingschijf zou beland zijn, zou enkel die 21 euro zwaarder belast worden. Maar dat zou dus nooit tot een belasting van 538 euro kunnen leiden.”

Wat is er dan wel aan de hand?

“Ons vermoeden is dat er sprake moet zijn van andere inkomsten. En dat kan van alles zijn: een tweede woning, of andere looninkomsten. Wie weet heeft de man wel ergens een tijdelijke job gehad. Maar dat kunnen we om privacyredenen uiteraard niet achterhalen en openbaar maken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees