Politierechter spreekt tractorbestuurder vrij voor dodelijke aanrijding met fietser

Politierechter spreekt tractorbestuurder vrij voor dodelijke aanrijding met fietser

Archiefbeeld tractor Foto: AFP

Herk-de-Stad / Hasselt -

De politierechtbank in Hasselt heeft woensdag een tractorbestuurder vrijgesproken van betrokkenheid bij een dodelijke aanrijding met een 71-jarige fietser in Herk-De-Stad op 7 mei 2016. Volgens de rechter was het onvoldoende bewezen dat de tractorbestuurder op onvoorzichtige en foutieve wijze de fietser inhaalde.

De zeventiger reed achter zijn echtgenote op een landelijke rijbaan, waar alleen fietsers en landbouwvoertuigen toegelaten zijn. Aan de tractor was een aanhangwagen bevestigd. De tractorbestuurder haalde de man op zijn fiets in, waarna die ten val kwam en onder het rechter achterwiel van de aanhangwagen terechtkwam. De man overleefde de klap niet.

Uit getuigenverklaringen bleek dat de fietser en zijn vrouw uitweken naar een zijweg toen de tractor het inhaalmanoeuvre maakte. De man viel daarbij plots om. Uit het dossier blijkt nergens dat hij viel door contact met de tractor. Mogelijk verloor de fietser zijn evenwicht. De reden voor het evenwichtsverlies kon niet aangetoond worden.

De politie stelde vast dat de ketting van het voorste tandwiel was afgevallen. De man reed op een koersfiets zonder klikpedalen, terwijl hij gladde schoenen droeg. Mogelijk schoof hij dus van de pedalen.

De politierechter zag te weinig bewijzen en sprak de tractorbestuurder vrij. Advocaat Tom Raskin, die de nabestaanden vertegenwoordigde, liet woensdag verstaan dat hij hoger beroep aantekent.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio