Deze gemeente kreeg een huwelijksaanzoek van over de provinciegrens

Damme -

Burgemeester Marleen Van Den Bussche van Maldegem staat niet afkerig tegenover een fusie met de stad Damme, maar daar houden ze voorlopig nog de boot af. “We willen eerst nagaan wat voor gevolgen dit heeft op alle vlakken”, zegt burgemeester Coens.

Bij het stadsbestuur van Damme kregen ze onlangs een opmerkelijk telefoontje uit Maldegem. De Oost-Vlamingen zijn sterk geïnteresseerd in een fusie met de Uilenspiegelstad. Al lopen in Damme meerderheid noch oppositie meteen warm voor dergelijk verhaal. “Dat fusies onvermijdelijk zijn, is al een tijdje duidelijk. Op zich is dat ook geen probleem, zolang de burger er beter van wordt”, zegt Hendrik Demol, voorzitter van Open VLD Damme. “Al blijft deze combinatie een erg moeilijke oefening door de huidige politie- en brandweerzones. Daarom moet eerst werk gemaakt worden van een degelijke studie van de voor- en nadelen van dit verhaal. Daarna wil ik graag onze burgers horen.”

Burgemeester Joachim Coens (CD&V) moest alvast niet wachten om die burgers te horen. “De burgers geven nu al volop hun mening, want ik kreeg al van overal reacties”, zegt hij. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen met betrekking tot een fusie met Maldegem? “Dat is ook voor ons de hamvraag”, repliceert Coens. “We zullen daarom een inventaris maken met wat de voordelen en nadelen zijn en in wat dat financieel resulteert. We hadden voorlopig besloten dat dit voor ons geen noodzaak was. Al hadden we toen nog geen concrete vraag gekregen zoals nu van Maldegem. We kregen te horen dat er interesse was, dat is tot nu toe alles. We wachten eerst op de uitkomst van onze inventaris en indien dat daarna de moeite blijkt te zijn, willen we inderdaad ook de burgers ook aan het woord laten.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio