Na 2 maanden: circulatieplan nog altijd niet op Google Maps en co
© -
Verschillende grote merken van gps-toestellen en online routeplanners zijn twee maanden na de start van het circulatieplan in Gent nog altijd niet up-to-date. De knips zijn nog niet overal aangeduid en heel wat gps-toestellen zijn nog niet aangepast.
Verschillende grote merken van gps-toestellen en online routeplanners zijn twee maanden na de start van het circulatieplan nog altijd niet up-to-date. Het probleem zit niet bij de providers van de basiskaarten, want die zijn aangepast. Elk toestel moet ook geupdatet worden met de nieuwe kaarten. En dat loopt traag, geeft mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) toe in een schriftelijke vraag van Gabi De Boever (Vl. Belang) in de gemeenteraad.
“Wanneer een update gebeurt hangt af van de update-cyclus van elk product. Het is niet mogelijk dit proces te versnellen.” Garmin bijvoorbeeld, een grote gps-leverancier, zal volgens Watteeuw pas eind dit jaar al haar toestellen in orde hebben. Ook Google Maps, de grootste routeplanner op internet, is nog niet mee. “Niet alle knips staan al correct aangeduid”, zegt Watteeuw.
Google Maps geeft bijvoorbeeld nog altijd de knip in de Ottogracht niet aan.
Ook Waze gaf op donderdag 1 juni de knip in de Ottogracht niet aan. Een dag later liet de service weten dat "de routing door een serverprobleem welgeteld 1 dag fout liep". De kaarten van Waze zijn ondertussen wel aangepast aan het circulatieplan.
Ook TomTom is up-to-date. Maar ook hier duikt een circulatieplan-foutje op: het is niet langer mogelijk om over het Beverhoutplein te rijden om zo de knip aan de Ottogracht te ontwijken.
Watteeuw: “We dringen bij Google Maps wekelijks aan op een update. Maar naar verluidt kampt hun systeem met technische problemen. De burgemeester heeft contact genomen met de directeur van Google België”. De voorbije weken werden wel al regelmatig camerawagens van Google gesignaleerd in Gent, en in heel het land. Het ziet er dus naar uit dat er een update aan zit te komen.
Hieronder een woordelijke weergave van de antwoorden van Filip Watteeuw (Groen) op de vragen van Gabi De Boever (Vlaams Belang)
1. Heeft de stad Gent al contact gehad met Google Maps en de verschillende aanbieders van GPS-systemen om hun software aan te passen aan het Gentse Circulatieplan?Het verkeerscentrum Gent heeft contact opgenomen met alle providers van ‘basiskaarten’. Deze kaarten worden gemaakt door Google Maps, TomTom, Here, Waze en Open Street Map. Al deze bedrijven hebben de correcte digitale kaarten ontvangen na de goedkeuring van het circulatieplan door de gemeenteraad. Het Mobiliteitsbedrijf heeft al deze bedrijven ook bijstand geboden om de kaarten correct te interpreteren en implementeren.
2. Zijn er mogelijkheden om dit proces van aanpassingen te versnellen? Zo ja, over welke tijdsspanne spreken we?De digitale ‘basiskaarten’ werden onmiddellijk aangepast door Waze, Open Street Map, TomTom en Here. Dat betekent echter niet dat deze informatie ook onmiddellijk doorstroomt naar alle producten van de leveranciers en andere bedrijven die op de kaarten beroep doen. Per type toestel moet een update gemaakt worden, wanneer zo’n update beschikbaar is, hangt af van de update-cyclus van het product. Het is niet mogelijk dit proces te versnellen.
3. Zo niet, wanneer zullen de systemen aangepast worden aan het Circulatieplan?
We hebben van Garmin vernomen dat hun producten pas eind dit jaar in orde zouden zijn. We staan in contact met Google Maps en dringen wekelijks aan op een update. Naar verluidt kampt hun systeem met technische problemen. De rijrichtingen zijn ondertussen correct, maar de ‘knippen’ niet. De lokale supplier in België is ermee bezig, net zoals Google Maps in Zwitserland en de teams in Mountain View, Californië. De burgemeester heeft ook contact opgenomen met de directeur van Google België. We volgen de situatie op de voet op.
Noot: dit artikel is aangepast op 2 juni, na een melding van de service Waze dat hun online kaarten op 1 juni net met problemen kampten.