Turkse rechtenstudent veroordeeld omdat hij nee-stem promootte bij referendum

Turkse rechtenstudent veroordeeld omdat hij nee-stem promootte bij referendum

Turks referendum Foto: Hollandse Hoogte

Een 21-jarige rechtenstudent is donderdag door een rechtbank in Istanboel veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar met opschorting. De jongeman had in april naar aanleiding van het referendum in Turkije - over een grondwetswijziging die de presidentiële macht vergroot - in een filmpje op het internet opgeroepen om “nee” te stemmen. Hij werd veroordeeld voor enkele tweets.

Ali Gul werd schuldig bevonden aan het beledigen van de president en het vernederen van religieuze waarden. Concreet zou de twintiger twee jaar geleden een reeks tweets gepost hebben waarin hij president Recep Tayyip Erdogan op de korrel neemt.

Volgens zijn advocaat Yigit Acar heeft Gul echter niets te maken met het account waarop de tweets zijn verschenen en is er “geen enkel bewijs” dat een veroordeling rechtvaardigt. Volgens Acar werd Gul geviseerd omdat hij in april een satirisch filmpje op YouTube had geplaatst. Daarin legde hij uit waarom Turken “nee” zouden moeten stemmen voor het aankomende referendum, dat uiteindelijk door het “ja”-kamp werd gewonnen, maar waarvan de resultaten door de oppositie en internationale waarnemers werden gecontesteerd.

Niet lang na de publicatie van het filmpje werd Gul opgepakt. Na twee maanden in voorlopige hechtenis werd hij in afwachting van zijn proces vrijgelaten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees