Voor deze Facebook-oplichters pas je maar beter op

Voor deze Facebook-oplichters pas je maar beter op

De federale politie waarschuwt voor oplichters die Facebook-gebruikers proberen op te lichten met goedkope leningen. Slachtoffers worden echter opgezadeld met

administratiekosten en blijven achter met lege handen.

“Op Facebook circuleren advertenties voor financiële leningen tussen particulieren tegen een gunstige rente, die meestal tussen 2 en 4 procent bedraagt”, meldt de federale politie. Elke dag worden er naar verluidt tientallen dergelijke advertenties gepubliceerd. Soms gebeurt de promotie via pagina’s die speciaal hiervoor worden aangemaakt.

“Zelfs bij tijdelijke financiële problemen kunnen mensen geneigd zijn te denken dat het geen kwaad kan om informatie in te winnen, maar het gaat om een valstrik. Via het e-mailadres in de advertentie nemen slachtoffers contact op met de tegenpartij, die uitlegt dat die een dossier moet openen om het terugbetalingsbedrag te berekenen. De organisator benadrukt uitdrukkelijk dat het mailverkeer volledig vertrouwelijk is.”

Vervolgens ontvangen geïnteresseerden een fiche waarin ze persoonlijke informatie moeten meedelen. Als je die terugstuurt, krijg je enkele dagen later een contract om te ondertekenen, in te scannen en terug te sturen. “Vervolgens neemt een vertegenwoordiger van het bedrijf contact op om uit te leggen dat er administratieve kosten zullen zijn. Je kan die betalen met een postwissel of via een PayPal-account van een ander slachtoffer, waarover de oplichters nu de controle hebben.”

De politie geeft enkele tips om deze vorm van oplichting te herkennen:

- het gebruikte profiel bevat weinig persoonlijke beelden en de account werd recent aangemaakt.

- het profiel bevat alleen maar publicaties over financiële leningen en de titularis is lid van verschillende groepen, waarin hij steeds hetzelfde bericht publiceert.

- het e-mailadres van uw contactpersoon is altijd van het type Outlook.com, Yahoo of Gmail. Het bevat dus niet de naam van een bekende financiële instelling.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees