Amateurs vinden met een detector grootse muntschat uit Romeinse tijd terug

Amateurs vinden met een detector grootse muntschat uit Romeinse tijd terug
BRUSSEL -

Gewapend met een detector gingen enkele amateurs zoeken naar de schat van hun leven in de Betuwe in Lienden, in het centrum van Nederland. Daar troffen ze de grootste Romeinse muntschat aan die ooit in Nederland werd aangetroffen.

De “detectorzoekers” meldden al in 2016 bij de Vrije Universiteit van Amsterdam dat ze 23 gouden munten hadden gevonden in een boomgaard. Daarop startten onderzoekers van de VU en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een grootschalig onderzoek.

“Gebruikt om huurlingen te betalen”

In de boomgaard is niets meer opgegraven, maar uit archieven bleek dat er ook in 2010, 1905 en 1840 goudstukken in Lienden waren gevonden. De onderzoekers besloten om alle vondsten bij elkaar te brengen en kwamen zo uit op een muntschat van ruim veertig munten, maar de wetenschappers denken dat de goudschat veel groter is geweest.

De munten zijn waarschijnlijk begraven door een Frankische leider, die was ingehuurd om voor de Romeinse keizer te vechten. De huurlingen kregen daar zogenoemde solidi voor. Het inhuren van strijdkrachten kon niet voorkomen dat het West-Romeinse rijk in Nederland en aangrenzende regio’s in 476 ten onder ging. “Het is heel interessant dat we nu een vondst uit die laatste Romeinse tijd hebben. Van die periode voor de vroege middeleeuwen wisten we bijna niets”, aldus Heeren.

Zeldzame maar ook lugubere vondst

De Liendense collectie bevat ook één munt die volgens de wetenschappers de meest recente is die tot nu toe ooit in het voormalige West-Romeinse rijk in de lage landen is gevonden. Dat maakt de schat uniek en zeer bijzonder, zei archeoloog Stijn Heeren vrijdag bij de presentatie in Nijmegen.

Op de vindplaats van de gouden munten zijn ook resten van drie skeletten gevonden die dateren uit de Midden-Bronstijd. De wetenschappers nemen daarom aan dat de Frankische leider de schat heeft begraven in een oude grafheuvel, zodat hij de plek later makkelijk kon terugvinden. In het Rivierengebied zijn vaker resten uit die tijd opgedoken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees