Tuin

Tweehonderd tuinliefhebbers stellen dit weekend tuinen open voor inspiratie over onkruidbestrijding

Tweehonderd tuinliefhebbers stellen dit weekend tuinen open voor inspiratie over onkruidbestrijding

Foto: Shutterstock

Brussel -

Over heel Vlaanderen en Nederland stellen dit weekend bijna tweehonderd liefhebbers hun ecologische stadstuinen, sier- en moestuinen, boomgaarden en veel meer open tijdens de Velt-ecotuindagen. De focus dit jaar ligt op ecologische onkruidbestrijding. “De praktijk willen we tonen door bij de mensen zelf te gaan kijken”, zegt Barbara Creemers van Velt.

130 van de zowat 200 tuinen liggen in Vlaanderen en zijn dus vrij te bezichtigen. Welke er precies open zijn kan je vinden op hun website. “Wat opvalt is dat er meer en meer tuinen opgenomen worden die volgens de principes van permacultuur werken”, zegt Creemers nog.

De focus dit jaar ligt bij onkruidbestrijding. “Gezien de actualiteit rond pesticiden kunnen mensen zien hoe ecologische tuiniers zelf het onkruid aanpakken”, zegt Creemers, die de campagne 2020pesticidevrij leidt. Zij geven naast heel wat tips ook een teller op hun website, die de (groeiende) pesticidevrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland weergeeft.

“Als binnenkort de wet rond is dat zowel verkoop als gebruik van chemische onkruidverdelgers aan banden wordt gelegd, moet iedereen overstappen naar de alternatieven. Daarom wil Velt tonen wat je met (on)kruiden allemaal kunt doen: van alternatieven voor bestrijding tot heerlijke recepten in de keuken.”

Corrigeer