Drie aanhoudingen in onderzoek naar tuincentra die onder toonbank materiaal verkochten om cannabis te kweken

Drie aanhoudingen in onderzoek naar tuincentra die onder toonbank materiaal verkochten om cannabis te kweken

Na de huiszoekingen van donderdag in een groot onderzoek naar de verkoop van materiaal voor drugsproductie, zijn vrijdagochtend nog eens vier invallen gebeurd en werden bovenop de twintig verdachten die al opgepakt waren, nog eens drie mensen meegenomen. De eigenaars van de winkelketen zijn aangehouden. Alle filialen zijn verzegeld.

De federale gerechtelijk politie hield vrijdagochtend opnieuw huiszoekingen in Charleroi en Halle-Vilvoorde in het kader van een onderzoek naar het faciliteren van drugsproductie.

De politie wasdonderdag al binnengevallen op dertig plaatsen in ons landin een onderzoek naar een winkelketen die gespecialiseerd materieel verkocht voor cannabisteelt.

De winkelketen Terra Terra, die vooral in het Brusselse en in Franstalig België winkels heeft, verkoopt alles voor uw tuin en voor wie groene vingers heeft. Maar blijkbaar zagen de eigenaars, vader en zoon G., dat nogal ruim. In een aantal drugsonderzoeken was aan het licht gekomen dat verdachten het materiaal voor hun cannabisplantage gewoon in de tuinspeciaalzaak hadden gekocht. Daarop werd een onderzoek gestart en werden de zaken in de gaten gehouden.

“Uit de huidige stand van het onderzoek blijkt dat de voornaamste activiteit van de vennootschap er in werkelijkheid in bestaat alle zeer gespecialiseerde, voor de cannabisteelt noodzakelijk materiaal te koop aan te bieden”, zegt het federaal parket. Volgens het parket wordt ook advies verleend over het gebruik van het materiaal en het optimaliseren van de kweek, “onder het mom van haar officieel maatschappelijk doel”. Dit zou al vele jaren” aan de gang zijn”, klinkt het. De verkoop van schoppen, wortelzaad of kruiwagens, was met andere woorden een dekmantel.

De federale politie voerde huiszoekingen uit in Brussel (11), Waals-Brabant (5), Halle-Vilvoorde (3), Charleroi (2), Namen (5), Leuven (1) en Antwerpen (3).

Van de twintig mensen die donderdag werden opgepakt, blijven er drie aangehouden. Het gaat om vader en zoon G., eigenaars van de tuinbouwketen Terra Terra. En Guy H. Ze worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie en inbreuken op de drugswetgeving.

De drie verdachten die vrijdag werden opgepakt, moeten nog voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Winkels verzegeld

Bij de huiszoekingen werden verschillende plantages gevonden, alsook voormalige plantages en specifiek materiaal bestemd voor de cannabisteelt. Meerdere kilo’s verdovende middelen werden eveneens in beslag genomen (cannabishars, olie met THC, koekjes met THC, enz.). In twee labo’s in Antwerpen en Gembloux werden verschillende cannabisplanten gevonden.

Alle door de bvba uitgebate winkels werden verzegeld. Vier voertuigen, ingeschreven op naam van de bvba, werden in beslag genomen, evenals 21.390 euro aan contant geld.

De rekeningen van de bvba werden geblokkeerd, het informaticamateriaal in beslag genomen, alsook de beelden van de bewakingscamera’s.

Er werden ook drie wapens in beslag genomen, waaronder een raketwerper.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees