Hof van beroep Brussel: straffen van twee tot tien jaar wegens terrorisme

Hof van beroep Brussel: straffen van twee tot tien jaar wegens terrorisme

Justitiepaleis Brussel Foto: Jimmy Kets

Brussel -

Het hof van beroep van Brussel heeft vrijdag zes verdachten veroordeeld tot straffen van twee tot tien jaar, soms met uitstel, in het proces tegen een terreurnetwerk dat tussen eind 2012 en begin 2014 verschillende jihadisten naar Syrië zou gestuurd hebben. Twee verdachten, onder wie een imam, werden vrijgesproken.

De procureur had in april gevraagd om hogere straffen uit te spreken tegen de acht verdachten, die deel zouden uitmaken van het terreurnetwerk dat eind februari 2014 werd opgerold.

Spil van terreurrnetwerk

Zo werd voor Othman Akzinnay, die als de spil van het terreurnetwerk wordt gezien, een celstraf van vijftien jaar gevraagd. In eerste aanleg had hij zes jaar cel gekregen, in beroep kreeg hij tien jaar. Het hof volgde wel de these van de verdediging en vorderde niet de onmiddellijke aanhouding van Akzinnay.

Mohamed Akzinnay, de broer van Othman Akzinnay, kreeg vier jaar cel met uitstel. De vrijspraak in eerste aanleg van imam Mohamed Benajiba werd bevestigd.

Zelfmoordterrorist Brussels Airport ook verdachte

In eerste aanleg was er nog een dertigtal verdachten in dit terrorismedossier. Onder hen bevond zich toen Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen die betrokken was bij de aanslag op Brussels Airport op 22 maart 2016.

Ook de moslimpredikant Khalid Zerkani, de belangrijkste ronselaar van Syriëstrijders in België, behoorde tot het netwerk. Hij werd in april 2016 al tot vijftien jaar cel veroordeeld.

Corrigeer

MEER NIEUWS