Kermiscomité brouwt eigen bier en houdt retrokermis

“Wie verkleed komt, krijgt een gratis Ooievaer”

“Wie verkleed komt, krijgt een gratis Ooievaer”

Het kermiscomité van Poelkapelle pakt uit met een nieuw bier. Foto: ptb

Poelkapelle -

Het kermiscomité van Poelkapelle pakt uit met het nieuwe bier n’Ooievaer dat maandag voor eerst geproefd kan worden op de retrokermis. Wie verkleed komt in de stijl van het Poelkapelle van rond 1917, krijgt een gratis consumptie.

Het nieuwe bier is genoemd naar het symbool van het dorp: de ooievaar op het Guynemermonument. Dat beeld wordt momenteel gerestaureerd. “Het bier kan voor het eerst geproefd worden op onze Grote Vlaamsche Fancy Fair: De Zwoane 1917 van nu maandag”, vertelt Laurent Hoornaert, voorzitter van het kermiscomité.

“Het wordt een dorpskermis zoals die zo’n honderd jaar geleden plaatsvond rond café De Zwaan. We starten vanaf 10.30 uur met een kermisaperitief, serveren ‘s middags braadworsten en organiseren tot 18 uur allerlei oude kermisactiviteiten: ringsteken, koers rond biertonnen, paalklimmen en valiezenkoers. Er zijn competities voor volwassenen en kinderen. Deelname is gratis.”

Wie in tijdsgebonden kledij naar de fancy fair komt, krijgt een gratis drankje.

Biercursus gevolgd

“We denken dat vooral ons nieuw bier populair zal zijn, want we kregen er al veel vragen over. We zorgen voor 20 bakken met elk 24 flesjes van 33 cl”, aldus Hoornaert. “Het was een idee van comitélid Dries Delie, die eerder een biercursus had gevolgd. Het bier werd gebrouwen in brouwerij Strubbe in Ichtegem.”

“Het is een blond en licht troebel bier met een alcoholpercentage van 7,5 procent en een licht bittere en hoppige smaak. Het is de bedoeling dat we het permanent kunnen blijven aanbieden, maar we weten nog niet precies hoe we de verdeling en verkoop ervan praktisch zullen organiseren. We hebben daar nog niet veel ervaring mee. We zouden graag ook een eigen glas maken. ”

Poelcapelle 2017

De traditionele kermis staat bekend als de Poelfeesten. “Maar dit jaar doen we iets speciaals met Poelcapelle 2017, waarmee we met alle verenigingen 100 jaar WO I herdenken in Poelkapelle. Het bier en de fancy fair zijn onze bijdrage aan dat project. We zijn daarmee over de helft van het herdenkingsprogramma.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio