Tegen alle economische logica in: zusters bouwen modern ‘begijnhof’ midden in stad

Rond de kapel komen dertig laagbouwwoningen, aan de straatkanten enkele appartementen (zie maquette). “Noem het gerust een eigentijdse versie van een begijnhof.” Foto: fvv

Gent -

Tussen de Brandstraat en de Maagdestraat, een zijstraat van de Oude Houtlei, gaapt een immens gat waar de congregatie van de Cister­ciënzerzusters tegen eind 2018 een soort modern begijnhof optrekt, een dorp in de stad. “Het gaat in tegen alle economische logica, maar ons hart zit erin”, zegt zuster Beatrijs Buckens.

“Het is economisch onverantwoord, maar wij zijn geen commerciële organisatie. Wij werken in de geest van de Zusterkens der Armen, voor wie zorg voorop stond”, zegt Beatrijs Buckens, en ze lacht.

De Zusterkens der Armen openden in 1880 in de Maagdestraat het rusthuis Sint-Jozef. Ze bouwden er een ijzergieterij en de stoommachinefabriek Ghyselinck-Drubbele voor om. In 1900 woonden er 300 bejaarden. Toen door de strengere wetgeving opnieuw aanpassingen nodig waren, besloten ze niet meer te investeren. In 2007 verlieten de zusters de Maagdestraat.

Het rusthuis kwam in handen van de congregatie van de Cisterciënzerzusters en is intussen gesloopt. “We hadden die grond kunnen verkopen voor veel geld. Er zijn véél projectontwikkelaars langsgekomen. Maar we besloten op die hectare geen honderden flats te bouwen, wel een dorp met rust en groen.”

“We bewaren de oude bomen en de kapel, al is die niet beschermd”, zegt Buckens. “We bouwen dertig lage woningen en enkele appartementen boven de ingang in de Brandstraat en de Maagdestraat. De buren in de Brandstraat zijn zeer blij: zij hebben nu zon.”

In de kapel werd een verdieping gebouwd. Er komen een restaurant, een onthaal, een fitnesszaaltje, een huisarts- en kinepraktijk, een kapperszaak en een conciërgewoning in. De kelder huisvest logistiek en techniek, een wasserette en een keuken. Voor de kapel wordt een stuk aangebouwd. Er zijn slechts twaalf parkeerplaatsen. En er komt een petanquebaan.

De doelgroep zijn 65-plussers die niet zorgbehoevend zijn. “Noem het gerust een eigentijdse versie van een begijnhof. De bewoners krijgen voorrang in de Refuge als ze echt hulpbehoevend worden.” De woningen zullen een assistentieknop hebben.

De architectuur is van het bureau van Danny Vandewalle & Coryn. “Belangrijk is dat er van de Maagdestraat naar de Brandstraat een doorgang voor voetgangers en fietsers zal zijn.” Op de site komt ook een afdeling van Sint-Rafael, een school voor leerlingen met een visuele beperking.

Beatrijs Buckens was voor haar pensionering directeur van de verpleegstersschool op Maria Middelares en is nog actief in de raad van bestuur van het ziekenhuis, de Refuge en ’t Kinderkasteeltje in Nazareth. Ze is overste van haar congregatie, die negentien vooral hoogbejaarde zusters telt. Het project is haar dierbaar. Als echte Gentse kijkt Buckens uit naar eind 2018. “Dit project zit in mijn hart, mijn hoofd, mijn buik.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees